Първо в Lupa.bg: Ген. Любен Гоцев пое към вечния си път

Актуални новини
11:29 - 08 Октомври 2020
22726
Първо в Lupa.bg: Ген. Любен Гоцев пое към вечния си път

Ген. Любен Гоцев е починал тази нощ, съобщиха пред Lupa.bg негови близки.

Тази година генералът навърши 90 години и отпразнува пищен юбилей. Здравето му обаче от няколко години се беше влошило и той почти не можеше да ходи. Допреди един месец Любен Гоцев все пак успявал да се обслужва сам. Изведнъж обаче бъбреците му тотално отказали да работят. 

Любен Гоцев отпразнува своя 90-ти рожден ден на 3 март тази година в култовия ресторант "Монтерей".

За дългоочаквания юбилей генералът почерпи не веднъж, а цели три пъти. Тази година той отбеляза празника си първо със семейството, а после и със своите стари съратници от кръга „Монтерей”, генерали, съдии, прокурори, банкери, както и бивши митничари. 

Уважение пред 90-годишния генерал засвидетелстваха и единствените българи, собственици на банки към момента - Младен Михалев-Маджо и Петя Славова.

Преди промените в България, в периода 1974 – 1982, Любен Гоцев е заместник-началник на Първо главно управление (външното разузнаване) на Държавна сигурност. Заема постовете заместник-министър на външните работи (1982 – 1989) и първи заместник-министър на вътрешните работи (1989 – 1990).

От март до юни 1990 година Гоцев ръководи предизборния щаб на БСП, когато е избран за депутат в 7-то Велико народно събрание и за председател на парламентарната Комисия по националната сигурност. През есента на 1990 година за кратко е министър на външните работи във второто правителство на Андрей Луканов. От февруари до декември 1991 г. е посланик в Нидерландия. 

През 1992 година Любен Гоцев се оттегля от политическия живот и известно време се занимава с частен бизнес.

Той е сред основателите на Движението за единство и развитие (наричано „генералско движение“) в БСП през 1997 г.