Първо в Lupa.bg: Гласят Калин Христов за управител на БНБ

Политика
13:01 - 28 Май 2021
10460
Първо в Lupa.bg: Гласят Калин Христов за управител на БНБ

Сегашният подуправител на БНБ Калин Христов да бъде предложен за шеф на Централната банка, който да бъде избран от следващия парламент. Такива неофициални разговори се водят между икономическите експерти на част от партиите, които се предполага, че ще бъдат представени в 46-то Народно събрание, научи Lupa.bg. То трябва да бъде избрано по време на предсрочните избори на 11 юли.

6-годишния мандат на сегашния управител на Централната банка Димитър Радев изтича на 15 юли. Според Закона за БНБ процедурата за избора на нов гуверньор от парламента започва не по-рано от три месеца преди изтичането на мандата и не по-късно от два месеца. Това означаваше, че до 15 май Народното събрание трябваше да открие процедурата за избор на нов управител. Това обаче не стана факт, тъй като 45-ият парламент имаше твърде кратък живот и заради невъзможността да излъчи правителство той бе разпуснат от президента Румен Радев и той насрочи нови избори на 11 юли.

Тази година изтича мандатът на общо трима от общо седем от членовете на Управителния съвет на БНБ. Въпросните трима се избират от парламента. Това са управителят Димитър Радев и подуправителите Калин Христов и Нина Стоянова, които са съответно шефове на управленията “Емисионно” и “Банково”. В УС има още един член, излъчен от Народното събрание. Останалите трима членове на ръководството на БНБ се назначават от президента.

50-годишният Калин Христов се приемал добре от партии, които принципно имат доста различни възгледи. Финансистът обаче се ползвал с авторитет в ГЕРБ, "Има такъв народ", ДПС и Демократична България. БСП и "Отровното трио" засега не давали подкрепа за Христов, още повече, че преди 6 години социалистите гласуваха срещу кандидатурата му за подуправител на БНБ. Тогава левицата се аргументира, че Калин Христов е бил в управата на централната банка при краха на КТБ през 2014 г.

Калин Христов е подуправител на БНБ вече 13 години -  от октомври 2009 г., като ръководи и управление "Емисионно". По същество то представлява валутния борд на страната. Тези, които лобират за кандидатурата на Калин Христов за гуверньор на 

Цялата му кариера преминава в БНБ, като преди това до 2009 г. е съветник на управителя на централната банка Иван Искров. През 2013 г. е финансов министър в служебния кабинет на Марин Райков, назначен от президента Росен Плевнелиев.

Плевенчанинът Калин Христов завършва през 1996 г. макроикономика в УНСС. От февруари 1997 до декември 2000 г. е асистент в катедра „Икономикс“ на УНСС. В периода януари 2001 и декември 2004 г. е главен асистент в катедра „Финанси“ на същия университет. От октомври 1997 до септември 2001 г. е експерт в дирекция „Икономически изследвания и прогнози“ в БНБ.

Калин Христов бил предпочитан за шеф на БНБ, тъй като е експерт не само по валутния борд, но и по въвеждането на еврото. А този въпрос е един от най-големите предизвикателства пред следващото българско правителство.

За щастие, Законът за БНБ е изпипан така, че да не води до правен вакуум и в него е разписано точно какво се случва, ако мандатът на гуверньора и на подуправителите изтече, а няма избрани нови заради липса на парламент. За такива случаи в Закона за БНБ е посочено, че управителят на Централната банка и членовете на Управителния съвет остават на постовете си до избор на нови, въпреки приключилия мандат.

Сегашният шеф на БНБ Димитър Радев пое управлението й след оставката на предишния шеф Иван Искров. Той я подаде няколко месеца преди изтичането на мандата, а напускането му бе съпроводено от фалита на КТБ през 2014 г. Преди това Радев бе експерт в Международния валутен фонд (МВФ) и 21 години работи в Министерството на финансите, включително и като заместник-министър в шест поредни правителства.

“Присъединяването към еврозоната се очертава като пример за политическа константа в България. Това е подходяща национална цел, чието осъществяване може да консолидира силно фрагментираната политическа рамка и да ускори реформите за модернизирането на страната”, заяви вчера Димитър Радев.

Той коментира и дискусиите за въвеждане на дигитално евро. „Дигиталната валута, издавана от централна банка, би следвало допълнително да улесни разплащанията чрез нова електронна форма на пари. Освен да бъде удобна и широко приемана за разплащания, дигиталната валута трябва да носи сигурност и да защитава личните данни при транзакциите, по аналогия с анонимността при физическите банкноти”, каза сегашният гуверньор на Централната банка.

По информация на Lupa.bg не било изключено партиите в бъдещия парламент да се договорят Радев да остане на поста още един 6-годишен мандат. Засега обаче везните се накланяли в полза на заместника му Калин Христов, който е и с 14 години по-млад от Димитър Радев.

В момента в Управителния съвет на БНБ влизат: Димитър Радев - управител, Калин Христов - подуправител, управление „Емисионно”, Нина Стоянова - подуправител, управление „Банково”, Радослав Миленков - подуправител, управлениe „Банков надзор”, Елица Николова, Людмила Елкова и Николай Неновски.