Първо в Lupa.bg: Хаос на границите заради новите PCR тестове

Общество
18:51 - 02 Февруари 2021
7083
Първо в Lupa.bg: Хаос на границите заради новите PCR тестове

Пълен хаос и яко късане на нерви пада по границите покрай въвеждането на новите PCR тестове при влизане в България, докладва нервен читател на Lupa.bg, принуден да се справя с неуредиците на връщане от Гърция.

„Бях по работа за два дни в Солун, имам малка фирма за внос на риба. В понеделник, когато се прибрах у нас, бях подложен на страшно мъчение от българските власти, които ме държаха цели 75 минути, докато отстранят формалностите покрай PCR-теста за коронавирус. За сравнение - на влизане гърците си свършват работата за десетина минути, като даже взимат проби, а нашите се мотаят час и четвърт, за да попълнят документите”, озадачен е търговецът.

„На влизане към България бях само аз с личния си автомобил и автобус с около 25 пътници. Представете си какво ще стане лятото през отпускарския сезон, когато колоните се заредят и в двете посоки? Сигурно ще висим с дни на браздата, ако процедурата не се промени и служителите не бъдат инструктирани да работят по-прецизно”, пресмята читателят на Lupa.bg.

И с основание попита: „Какво ще се случи, например, ако от автобуса трима дадат положителен резултат? Нима пътниците не са заедно часове наред? Как трима ще са положителни, а другите 22-ма ще излязат чисти от китайската гадост”, чуди се нашият читател.

Като очевадна недомислица бизнесменът определи и решението на властите отрицателният тест да се предоставя на РЗИ-Благоевград, вместо в града по местоживеене.

„Районните инспектори в такъв малък град ще бъдат зарити от документи, които, за капак, се пишат на ръка от граничен инсепектор в два екземпляра. Ще настане такъв хаос, че и папата няма да се оправи”, констатира човекът.

От 29 януари пристигащите в България трябва да предоставят документ за негативен резултат от PCR-тест. Това важи и за българските граждани и за постоянно пребиваващите в страната и членовете на техните семейства. Заповедта на здравния министър влеза в сила от 29 януари (петък) и е разписана със срок до 30 април. Отрицателният PCR-тест трябва да е направен до 72 часа преди влизането в страната. Ако пътника не разполага с такъв, на границата се попълва формулял от служител на РЗИ. Преминаващият през границата има 24 часа на разположение, за да си направи PCR-тест в страната. Ако не се представи отрицателен тест, следва 10-дневна задължителна карантина.