Първо в Lupa.bg: И Кунева зад проекта "Мая Манолова - кметица"

Новини
13:12 - 21 Август 2019
5277
Първо в Lupa.bg: И Кунева зад проекта "Мая Манолова - кметица"

Мая Манолова, която ще обяви официално на 4 септември, че ще участва на изборите за кмет на София, води усилени разговори с партии и личности от спектъра център-дясно, които да подкрепят кандидатурата ѝ, научи Lupa.bg от свои източници. Манолова ще бъде независим кандидат, като идеята е да я подкрепи огромно ветрило от всевъзможни партии от ляво и от дясно.

Вече е ясно, че основната подкрепа за нея да дойде от БСП, чийто член и депутат беше Манолова преди премиерът Бойко Борисов да даде благословия за избирането ѝ за омбудсман. По всичко изглежда, че въпреки тежкия ѝ конфликт с Манолова, лидерът на социалистите Корнелия Нинова ще се съгласи да заложат именно на тази кандидатура с надежда за знакова победа в София. В последните месеци отношенията между двете дами са затоплени, като преди няколко месеца двете дори са били засечени да обядват заедно в столичен ресторант, твърди източник на Lupa.bg.

В търсене на още по-широка подкрепа Манолова е водила неофициални преговори и с няколко формации извън левия спектър. Сред тях са ВМРО, бъдещата партия на шоумена Слави Трифонов и създаденото от бившия вицепремиер Меглена Кунева "Движение България на гражданите" (ДБГ). Преговорите с първите две са се провалили. Разговорите с ДБГ продължават, но партията, която бе част от разпадналия се Реформаторски блок, обсъжда и други варианти за явяване на местните избори и не е взела окончателното си решение. Преди 2 години Кунева напусна ДБГ, но е публична тайна, че продължава да дърпа конците в движението.

През последните години ДБГ и настоящият обмудсман намериха общи теми, защитавайки въвеждането на машинното и електронното гласуване, както и приемането на закон за фалита на физическите лица. Аргументът за евентуална подкрепа на Манолова е, че "в момента само тя може разбие феодалния модел на управление на ГЕРБ в София". От партията на Кунева са се опитали да договорят с Манолова в замяна на подкрепата за нея, тя да застане зад листата им за общински съветници. Подобен развой обаче изглежда нереален, защото Манолова не смята да се ангажира с нито една партийна листа, твърдят запознати. Това обаче няма да откаже ДБГ да застане зад Манолова, тъй като разглежда подкрепата си за нея като част от по-дългосрочен политически план, коментират запознати с преговорите.