Първо в Lupa.bg: Икономическа полиция влезе в „Пирогов“

Скенер и ангиограф на болницата са били открити в склад в Царево

Крими
21:41 - 03 Септември 2021
18129
Първо в Lupa.bg: Икономическа полиция влезе в „Пирогов“

Тече проверка в „Пирогов“ от Икономическа полиция, научи Lupa.bg от отлично осведомени източници. Инспекторите вече от няколко дни са в спешния институт.

Проверката е по повод подадени сигнали за изнесена от сградата на болницата скъпа апаратура. Според запознати са изчезнали скенер, ангиограф и рентген.

Скенерът и ангиографът са открити в склад в Царево, за който бившият директор на „Пирогов“ Асен Балтов твърди, че ги е предоставил за „отговорно пазене“. Те щели да влязат в употреба, когато бъде построен модерен медицински център, наричан от ексшефа на болницата малко „Пироговче“. За него е отпуснат заем от 8 млн. лева от Фонда за органите на местното самоуправление в България.

Само че, за да бъде използвана тази техника, бъдещото лечебно заведение не трябва да бъде център, а болница със съответните отделения, иначе ще функционира незаконно, обръщат внимание лекари, запознати с проекта.  

Не е ясно защо точно в Царево ще се строи такова лечебно заведение. Може би защото проф. Балтов има вила там и възнамерява да прилага мениджърските си способности?

Според непотвърдена информация той има намерение не да работи в Царево, а да се върне като шеф в „Пирогов“. През септември ще подаде заявление за участие в предстоящия конкурс за избор на нов директор.   

Асен Балтов беше уволнен през юли след проверка на НЗОК, която установи отчетена, но неизвършена дейност. Затова "Пирогов" трябваше да възстанови на НЗОК 1 104 743.20 лв.