Първо в Lupa.bg: ИТН сменя ДАНС

Политика
13:00 - 02 Август 2021
13540
Първо в Lupa.bg: ИТН сменя ДАНС

Партия „Има такъв народ” се готви за сериозни рокади в специалните служби. Има, обаче, едно голямо АКО и то е съставянето на правителство на Слави Трифонов, което изглежда все по-невъзможно, разкри източник на Lupa.bg от службите за сигурност.

Ако все пак има кабинет на ИНТ, една от първите му задачи щяла да е сложи нови лица в ръководство на ДАНС.

В края на май служебният кабинет предложи на президента Румен Радев да назначи за шеф на Държавна агенция „Национална сигурност” Пламен Тончев, а часове по-късно държавният глава издаде указа за това.

Предишният Димитър Георгиев стана един от шефовете на служби, които си пуснаха неплатен отпуск до началото на май до септември с цел да не могат да бъдат изчегъртани, но съдбата ги застигна въпреки хитрия ход.

Наскоро Димитър Георгиев пък бе арестуван за бракониерски лов заедно с действащ служител на българското ФБР.

След рокадите по върха на ДАНС започна и вътрешна проверка по информация, че службата незаконно е подслушвала политици преди изборите на 4 април по заръка на бившите управляващи от ГЕРБ.

Източникът на Lupa.bg обясни, че засега не е ясно дали нашето ФБР ще бъде „обезглавено” за пореден път, или Пламен Тончев ще запаси поста.

Сигурно било, обаче, че Станислав Станчев, поставен за зам.-председател на Държавна агенция „Национална сигурност“ на мястото на изчегъртания Недялко Недялков, ще бъде сменен с оперативен служител, чието име се пази в редакцията на Lupa.bg. Не го публикуваме умишлено, за да не навредим на кариерното израстване на криминалиста.