Първо в Lupa.bg: Избираме Велико народно събрание през ноември?

У нас
12:45 - 14 Август 2020
7452
Първо в Lupa.bg: Избираме Велико народно събрание през ноември?

Новата пленарна сесия на Народното събрание на 2 септември може да започне с гласуване за насрочване на Велико Народно събрание, което да състави новата конституция, както ГЕРБ и премиерът Бойко Борисов днес предложиха. По член 160 от настоящия основен закон стъпките за това са следните: 

Настоящият парламент внася решение за избори за ВНС с 2/3 от мнозинството. След това президентът Румен Радев трябва да насрочи дата за избори за него в 3 месечен срок от самото решение на 44-я парламент. 

Ако в хипотеза още на 3 септември депутатите решат свикването на ВНС, 3-месечният срок изтича на 3-и декември. Дотогава изборите трябва да се проведат, което означава, че е напълно възможно новите 400 депутати да се съберат и от Коледа да започнат да разписват новата конституция на държавата, която да гарантира предложената от ГЕРБ съдебната реформа и ведно нови правила за избор, включително на следващо ВНС с 280, вместо с 400 депутати. 

В момента Изборният кодекс обаче не съдържа никакви правила за провеждането на ВНС, нито допуска хипотеза за кръгла маса, която да ги разпише или утвърди. Това означава, че е възможно част от настоящите законотворци да поискат първо промяна в изборните текстове, които да внесат т.нар. "смесена система" за избори на съответно 200 пропорционални и 200 мажоритарни кандидати за ВНС, което би отнело месеци при поправките, коментират вещи депутати. Така може да се стигне и до протакане чак до 2021 г.

В случай, че ГЕРБ и останалите от мнозинството решат да действат "по бързата" процедура със старите правила за произвеждане на вота, като се облегнат на приетите от кръглата маса през 90-те години правила за свикване на ВНС, вероятно и сега ще има 2 тура на избор - веднъж за пропорционалните листи и втори път за мажоритарните кандидати. 

В чл. 161 от настоящата конституция пише изрично, че Великото Народно събрание приема решение по внесените проекти с мнозинство две трети от всички народни представители на три гласувания в различни дни, но в следващия, чл. 162 е определено, че в неотложни случаи Великото Народно събрание изпълнява функциите и на Народно събрание. Това пък, от своя страна, може да се използва и в случай, че страната бъде блокирана заради пандемията от COVID-19, каквито опасения има и сега във властта, а и се допускат от част от опозицията.