Първо в Lupa.bg: Изчегъртаха скандалната Мария Куманова от "Александровска"

Общество
15:30 - 07 Юли 2021
21337
Първо в Lupa.bg: Изчегъртаха скандалната Мария Куманова от "Александровска"

Зам.-директорката на Александровската болница Мария Куманова, за която първа Lupa.bg писа как е окопала в схемите си и предишния директор проф. Костадин Ангелов, наследникът му проф. Димитър Буланов и настоящия - проф. Борис Богов, както и редица началници на клиники, е освободена, научи медията ни. 

Това се е случило във вторник, като по наша информация има данни в прокуратурата и срещу нея и предстои разследване.

Както ви информирахме още през месец май, бившата пиарка на НСОРБ е сочена за една от основните причини най-старото лечебно заведение в страната да натрупа брутални дългове от над 60 милиона лева чрез обществени поръчки, предимно към конкретни фирми за медицински консумативи.

Сметната палата също проверява болницата за задълженията. Конкретно Куманова влиза в "Александровска" чрез проф. Ангелов, който я прави първо ръководител на отдела по проекти, а само 12 месеца по-късно тя се озовава и на поста зам.-директор на болницата. 

"Когато стана главен секретар на болницата, тя постепенно започна да обсебва Ангелов и завзе цялата власт. Всъщност той й стана подчинен. В един период дори именно тя управляваше Александровска с генерално пълномощно. С него сменяше началници на клиники, административни звена. Никой от тях нямаше достъп до директора, всички трябваше да минават първо през кабинета на Куманова.

Решенията бяха диктувани от нея, а Ангелов само подписваше", разкриват свидетели на дългогодишния тормоз от страна на въпросната.

След разкритията на Lupa.bg започнаха множество проверки в клиниките на "Александровска". Стигна се и до разкритието, че проф. Димитър Буланов, който бе неин директор е бил в конфликт на интереси и КПКОНПИ го нищи заради трудови и граждански договори и в болницата, и в Медицинския университет. В момент той е член на Борда на директорите.

По наша информация контрактите му се разследват и от прокуратурата, а самият той е спрял вписването на новото ръководство на лечебното заведение по пример на случилото се с Българската банка за развитие. 

Доц. Александър Оскар пък бе този, който посочи името на Куманова първи публично за взиманите системно "на тъмно" решения за управлението на болницата.

Известният офталмолог се оказа вън от срещите на надзорния съвет и разкри, че е бил каран да подписва протоколи от заседания, на които изобщо не е присъстват. Твърди се обаче, че той, също като проф. Ангелов и проф. Буланов е бил част от схемата "Куманова".