Първо в Lupa.bg: Издирван за убийство арестуван на протеста

Новини
18:01 - 14 Май 2020
7510
Първо в Lupa.bg: Издирван за убийство арестуван на протеста

МВР официално обяви, че има 8 арестувани на днешния антиправителствен протест, блокирал центъра на София по обяд. Сред тях има жена и един особено опасен престъпник, обявен за национално издирване. От полицията не съобщават името му, но според източник на Lupa.bg се касае за човек от криминалния контингент, замесен в убийство и рекет. Той е бил сред най-активните митингуващи и е призовавал открито за безредици и дори за палежи на сгради.

"Седмина мъже и жена са задържани днес по време на протестните действия в столицата. Трима от тях - на възраст 21, 40 и 45 години и 36-годишна жена са задържани за неизпълнение на полицейско разпореждане. У 46-годишен мъж е намерен забранен предмет - нож. Друг от задържаните, 42-годишен, е с множество криминалистически регистрации и е обявен за общодържавно издирване. Двама мъже, на 32 и 33 години с множество криминалистически регистрации са задържани, след като хвърляли предмети, в това число и бутилки, по сградата на Министерството на финансите. У 32-годишния е намерена и иззета тревиста маса, която тепърва ще бъде анализирана.

По време на протестните действия в централната градска част са предотвратени от полицията опити за нарушаване на обществения ред, блокиране на движението по главни пътни артерии и разкъсване на изградените полицейски кордони. Налице е грубо нарушаване на противоепидемичните мерки по заповедта на министъра на здравеопазването", обявиха в съобщение до медиите от МВР.

Извънпарламентарната проруска партия “Възраждане”, оглавявана от Костадин Костадинов (популярен с прозвището Костя Копейкин) се самообяви за организатор на протеста, събрал няколко стотин души пред Народното събрание. Проявата не беше разрешена, защото протестите са забранени заради ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса. Организаторите бяха призовали хората “да си върнат държавата” и да поискат оставката на “престъпното правителство”.

Протестът беше рекламиран в социалните мрежи с лозунга “АЗ ИЗЛИЗАМ (с главни букви) за правото ми на нормален живот”, което напомня на станалия популярен заради епидемията израз “Не излизайте”. МВР отбелязва, че е налице "грубо нарушаване на противоепидемичните мерки по заповедта на министъра на здравеопазването".

Както Lupa.bg извести, има подозрения, че днешния протест, организиран от проруската партия "Възраждане", е финансиран от духналия в Дубай Васил Божков. Митингуващи са били докарани с автобуси от Бургас и Варна. Според неофициални източници, за организацията и логистиката на митинга са похарчени поне 30 000 лева.

На микрофона пред сградата на парламента се изяви и скандалната съдийка Румяна Ченалова, която само преди седмица бе окончателно освободена дисциплинарно от длъжност с решение на Върховния съд, което не може да бъде обжалвано. Ченалова демонстрира свеж външен вид и лежерно облекло, а щом хвана микрофона, мнозина помислиха, че е някоя фолкпевица, поканена да пее.

Доста от "спонтанните протестиращи" бяха скрили лицата си с маски, а някои дори носеха и качулки и търсеха провокации с полицията. Протестът бе подкрепен и от Мая Манолова, която обаче не се появи.

Скандалната съдийка Румяна Ченалова, отстранена от системата заради корупция и забавяне на дела, бе сред ораторите на протеста днес