Първо в Lupa.bg: Калоян Методиев напусна президента

Политика
13:12 - 21 Септември 2020
9122
Първо в Lupa.bg: Калоян Методиев напусна президента

Началникът на кабинета на президента Румен Радев Калоян Методиев хвърли медийна бомба в навечерието на третото "народно въстание" утре. От своята Фейсбук страница Методиев обяви, че си тръгва от "Дондуков" 2. 

"Напускам президентската институция поради разминаване в оценките, методите и целите на политиката (не в конюнктурен смисъл). Благодаря на част от екипа, с който работихме. Продължаваме напред!", информира Калоян Методиев преди броени минути. 

Малко по-късно от пресцентъра на президента съобщиха, че Румен Радев е освободил Калоян Методиев от длъжността началник на своя кабинет по свое решение. 

Политологът Калоян Методиев стана началник на кабинета на държавния глава Румен Радев, след като предишният титуляр на поста - Иво Христов, беше избран евродепутат. Методиев беше член и на Стратегическия съвет към президента.

Калоян Методиев e поредният, напуснал екипа на Румен Радев. Първа беше Елена Йончева, която изкара малко повече от две седмици като секретар за връзки с медиите.

На 10 февруари 2017 г. тя бе освободена с указ на президента по нейна молба. Тя беше един от хората, които бяха плътно до Румен Радев по време на предизборната кампания. След това стана евродепутат от листата на "БСП за България".

Друго знаково лице, което напусна президентството, бе първият началник на кабинета на Радев - Иво Христов. Той бе освободен с указ на президента на 18 април 2019 г. Именно на неговия пост бе назначен Калоян Методиев с указ от 19 август 2019 г. Иво Христов беше избран на 4-то място в листата за кандидат-депутати за Европарламента на БСП от гражданската квота.

На 28 октомври 2019 г. с указ на президента по негово желание от правния съвет към държавния глава бе освободен юристът Борислав Цеков.