Първо в Lupa.bg: Каракачанов качва военните ни пилоти на чешки самолет (ВИДЕО)

Обществена поръчка за новата машина ядоса асовете ни в небето

Общество
14:30 - 20 Февруари 2020
6480
Първо в Lupa.bg: Каракачанов качва военните ни пилоти на чешки самолет (ВИДЕО)

Скандална обществена поръчка на военния министър Красимир Каракачанов вдигна на нокти летците ни от базата в Граф Игнатиево. Става въпрос за конкурса за избор на доставчик и обслужваща фирма за лек витлов учебно-тренировъчен самолет, която е завършила с решение на отбранителното ведомство в полза на чешката компания "Злин" при набъбване на прогнозната цена над 10 пъти.

В оригиналните документи на министерството е посочена цена от 2,5 милиона лева без ДДС, а в окончателното решение за избор на изпълнител тя е станала над 10 милиона. "Злин Еъркрафт" АД е фирмата, с която чехите са се представили у нас. Справка на Lupa.bg в търговските регистри обаче не показа съществуването й у нас. В същото време в официалната страница на "Злин" България присъства на картата на обслужваните от нея страни, наред с държави като Перу, Боливия, Египет, Македония, Хърватия и Йемен. Опитът на медията ни да стигне до информация къде у нас се управлява такъв самолет удари на камък, но пилот от състава на ВВС разкри, че той и колегите му са с много сериозни резерви за избора на предложените машини. 

"Злин" се опитва да стъпи на българския пазар от години. През 2017 г., когато разговорите за сделката по придобиването на новия тип боен изтребител са в разгара си и България е на кръстопът между това да се избере американските F-16 и шведските "Grippen" от последно поколение, чехите правят силна лобистка кампания в специализираните медии у нас. На "Графа" се говори, че там "Злин" са намерили съмишленици, които обработили да рекламират самолетите им. 

Факт е обаче и че първата българка, участвала във висш фигурен пилотаж, е летяла именно със "Злин". Това е Пенка Краева от Хасково, която се е обучавала на летището в Сливен с небезизвестната марка. С него завършва и втори пилотски курс в началото на 70-те години. 

Не е ясно защо само 2 от авиоконцерните по света са участвали в родната обществена поръчка, нито има официално обяснение от МО защо се стигна до многократното набъбване на сумите. Доставката на самолета трябва да бъде изпълнена догодина, разкриха запознати с конкурса.