Първо в Lupa.bg: Кирил Ананиев едва не колабира в парламента

Политика
16:58 - 16 Април 2021
25657
Първо в Lupa.bg: Кирил Ананиев едва не колабира в парламента

Финансовият министър в оставка Кирил Ананиев едва не колабирал от притеснение в парламента този следобед, след като бе подложен на страхотно унижение и то от собствената си парламентарна група - ГЕРБ, научи Lupa.bg. Всъщност, всепризнаният експерт, който е автор на държавните бюджети през последните 20 годни, обра срама пред парламентарната трибуна заради неявяването в Народното събрание на досегашния премиер Бойко Борисов.

Всички партии извън ГЕРБ от вчера настояват действащият министър-председател да дойде в НС и да направи отчет за работата на правителството. В отговор Борисов излезе в отпуска и прати вицето си Томислав Дончев да вади горещите картофи от парламентарната жарава. Поведението на досегашните управляващи вбеси останалите политически сили и те единодушно гласуваха решение, с което задължиха Бойко Борисов да се яви на 21 април, сряда, и да отговаря на депутатски въпроси.

Същевременно депутатите от ГЕРБ настояваха Томислав Дончев да направи отчета на кабинета днес и не дадоха възможност на Кирил Ананиев да отговаря на питания на народните представители, като продължително време скандираха в залата името на една от политическите сили - "Мутри вън". Председателстващата заседанието Татяна Дончева от "Изправи се! Мутри вън!" неколкратно подкани финансовия министър да застане пред микрофона и да говори. Той обаче стоеше прав до трибуната, все едно е наказан ученик, и не мърдаше от мястото си.

Критичната ситуация, която обаче продължи близо половин час, видимо се отрази на здравословното състояние на 65-годишния финансист, известен с възпитанието си и деликатността си. Негови подчинени в Министерство на финансите споделиха, че Кирил Ананиев се държал много възпитано към служителите и не си позволявал да повишава тон. Всякаква арогантност му е чужда. Ананиев е известен като деликатен мъж с чувство за такт.

Затова и днешната партизанщина в парламента го притеснила изключително и той за минути вдигнал високо кръвно. На екраните на телевизора се видя, че Ананиев ту пребледнява, ту почервенява и се чувства видимо зле от случващото се. В крайна сметка той бе спасен от дадената от Татяна Дончева почивка. В кулоарите признал на колеги от ГЕРБ, че не се чувства добре и че всеки момент може да припадне. Депутати му услужили с електронен часовник, измерващ кръвното налягане, което показало притеснително високи стойности от горна граница от 180, научи Lupa.bg.