Първо в Lupa.bg: Кирил Петков обявява партията си на 22 септември

Новини
18:33 - 14 Септември 2021
8852
Първо в Lupa.bg: Кирил Петков обявява партията си на 22 септември

Кирил Петков и Асен Василев със сигурност няма да са част от новия служебен кабинет, който ще бъде назначен от президента Румен Радев в четвъртък, 16 септември, научи Lupa.bg от трима свои източници - в администрацията на държавния глава, от настоящото служебно правителство, и от депутат.

След като излязат от служебния кабинет, те възнамеряват да запазят няколко дни мълчание, преди да обявят официално намеренията си по подготовката на нов политически проект, с който да участват на предстоящите избори. Обявлението за новата партия е планирано на знакова дата - 22 септември, когато празнуваме Независимостта на България, твърди източник на Lupa.bg. Не било обаче избрано и името на политическата формация - Петков и Василев се колебаели между 3 варианта.

Служебните министри Петков и Василев обаче няма да имат време да извървят процедурата по съдебна регистрация на новата партия. Затова се очаква те да ползват регистрацията на друга партия или партии. Усилено се спрягат 2 партии - близките до президента Радев МИР и "Нова алтернатива" на Николай Цонев. На този етап и двамата отричат да са в преговори с Петков и Василев. Публична тайна е, че архитект на новия проект е президента Румен Радев, който обаче по конституция няма право да се занимава с партийно строителство и по тази причина демонстрира отдалеченост от бъдещата партия. 

За това, че Петков и Василев възнамеряват да правят партия, неофициално се говори от повече от месец. Те нито отричат, нито потвърждават и казват, че няма да обявят плановете си, докато са министри. "Моята гледна точка, заедно с Асен Василев, е как да бъдем част от промяната. Със сигурност ще бъдем част от промяната", коментира по-рано днес в Благоевград служебният министър на икономиката Кирил Петков във връзка с евенатуален политически проект или участието му в новото служебно правителство.

"Като служебни министри ли да продължим или да направим нещо? Определено имаме идеи. След няколко дни ще ви кажа моите бъдещи планове", заяви още Кирил Петков. "Установих за последните 4 месеца, че не всичко е на плещите на тези, които са пред камера. Най-важното е тези хора да слагат правилните идеи и хора на местата, където промяната може да се случва и без тях. През останалите 36 часа ще направим пълно обобщение на работата ни за този мандат. Искам да се видя с всички хора от министерството, които са били част от програмата", каза още Кирил Петков.

Той допълни, че всичките си данъци през последните 12 години ги е платил в България и е горд, тъй като не не са малко. "Реално те са около 1 милион лева чисти към държавата. Те са платени на базата на експортни продукти, износ от България в чужбина и работната ръка е била 100% в България. Български са ми бизнесите, тук се работеше, плащал съм си данъците и съм плащал всяка една стотинка навреме. И съм горд да застана пред камерите и да го кажа", подчерта Кирил Петков.

Преди дни в "Панорама" Асен Василев също намекна, че ще е част от новата партия, но не издаде никакви подробности. Упорито се говори, че в проекта ще участват и служебния премиер Стефан Янев, както и министрите Янаки Стоилов (който е член на БСП и вероятно ще трябва да напусне партията) и Бойко Рашков. По-рано днес Рашков обаче заяви, че е научил от медиите, че името му се спряга в бъдещия проект. По думите му, нямало да участва в създаването на партията на Кирил Петков и Асен Василев.