Първо в Lupa.bg: Киро и Асен отсвириха ДБ

"Продължаваме промяната" ще се яви сама на изборите на 2 октомври

Новини
17:18 - 07 Август 2022
7701
Първо в Lupa.bg: Киро и Асен отсвириха ДБ

Въпреки очакванията, в крайна сметка "Демократична България" и "Продължаваме промяната" няма да направят предизборна коалиция. Двете десни партии ще се явят отделно на предсрочните парламентарни избори на 2 октомври, твърдят източници на Lupa.bg.

Решението е окончателно и е взето от ПП. Според запознати, то е било съобщено на лидера на "Демократична България" Христо Иванов лично от доскорошния вицепремиер Асен Василев от ПП в петък вечерта.

Василев се позовал на специално поръчано от партията им социологическо проучване, според което към момента "Продължаваме промяната" получава по-голяма електорална подкрепа, ако се яви сама. Според данните, които са получени на база 2000 анкетирани човека, ПП биха взелиоколо 20%, ако отидат сами на избори, и не повече от 16%, ако са в коалиция с "Демократична България".

Най-вероятно решението на "Продължааме промяната" ще бъде обявено още тези дни. Че е силно скептичен за явяване с общи листи на изборите намекна и скорошно интервю на Кирил Петков. Опасенията на "Демократична България" са, че може да не влязат в парламента, ако са появят самостоятелно на изборите на 2 октомври. На този етап социолозите им дават твърдо между 6% и 7%, но очевидно от ДБ са притеснени, че има вариант и да отпаднат от Народното събрание при по-ниска избирателна активност и при мобилизация на десния вот в полза на ПП.