Първо в Lupa.bg: Кметът на Костенец лъсна в схемите на Боби Манекена

През ключалката
11:54 - 17 Юни 2019
56754
Първо в Lupa.bg: Кметът на Костенец лъсна в схемите на Боби Манекена

Кметът на Костенец от БСП Радостин Радев бе арестуван тази сутрин в дома му, след като падна в капана на Спецпрокуратурата. Неофициално стана ясно, че повод за акцията на държавното обвинение и Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконнопридобитото имущество (КПКОНПИ) срещу градоначалника е именно разследване за корупция.

Lupa.bg разузна ексклузивно, че сред основните козове на Спецпрокуратурата е бизнесът, който кметът от БСП Радостин Радев върти от години с един от емблематичните , оцелял в превратностите на времето – Борислав Желязков, познат повече като Боби Манекена.

Бившият мъж на Мисис България Маги Желязкова, вече Сидерова, притежава спа-хотел в Костенец „Езерото-Желязкови” заедно с брат си Николай. През 2016-а лъсна и връзката между 42-годишният кмет и висаджията – преди две години управникът регистрира в Националния концесионен регистър 35-годишен концесионен договор, с което предаде на Боби Манекена управлението на язовир от 64.694 дка в местността Нишана срещу годишна концесионна такса в размер на... 950 лева.

Според документите по този контракт е определен размерът  на инвестициите, които фирмата на братя Желязкови трябва да вложи - 55 600 лв. за целия срок на концесията.

Пловдивчанинът Боби Манекена се спряга и като основен играч в далаверата с незаконната сеч, която нанася щети за около 100 млн. лева на година.

Кметът е щастлив в компанията на елитния социалист Кирил Добрев

Сега задачата на прокуратурата е да провери в кои от безчетните апетитни обществени поръчки на общ. Костенец са участвали фирми на Борислав Желязков. Иде реч за сериозни суми. Например - през май 2018-а Радостин Радев спечели 5 682 906 лв. без ДДС по европейска програма за реконструкция и рехабилитация на общинския път Костенец – село Костенец – вили Костенец.

Радостин Радев получава сертификат от Сергей Станишев

Още 412 865 лв. кметът получи за подмяна на съществуваща водопроводна мрежа в Костенец по ул. „Патриарх Евтимий” и пл. „Константин Костенечки”, ул. „Христо Ботев”, ул. „Св. Иван Рилски”, ул. „Липа”, ул. „Шипка” до ул. „Бреза”, ул. „Бачо Киро”, ул. „Св. Георги”.

Радев отново в обкръжението на Кирчо Добрев

Също миналата година Костенец пусна обществена поръчка за закупуването на нов 4х4 лек автомобил на лизинг за 18 000 лв. без ДДС, който е за нуждите на кметството.

Арестуваният Радостин Радев е роден през октомври 1976 г. Преди да стане кмет, 12 години е работил в частния сектор, осем години е бил и общински съветник от БСП. Женен е, има две деца.

Градоначалникът на Костенец стана публично известна фигура, след като през май призна, че е съученик на килъра Стоян Зайков – Чане, който уби жена си и братовчед си, а впоследствие се самоуби.