Първо в Lupa.bg: Коалицията на Жан Виденов пред разпад

Политика
19:50 - 24 Юни 2021
10694
Първо в Lupa.bg: Коалицията на Жан Виденов пред разпад

Коалицията „Ляв съюз за чиста и свята република”, в която организационен секретар е бившият премиер Жан Виденов, е на път да отиде в политическото небитие, алармира очевидец пред Lupa.bg.

Причината за възможния разпад са разногласия в управлението на коалицията, които всял бившият БСП депутат Красимир Янков, който в левия съюз представлява своята бутикова партия „Българска прогресивна линия”.

Като последен опит за спасяването на коалицията и нейното представяне на предстоящите парламентарни избори на 11 юли тази вечер ръководството на „Ляв съюз за чиста и свята република” ще свика спешен съвет, обясни източникът на Lupa.bg.

Засега е ясно, че Красимир Янков създавал главоболия на цялата коалиция с мераците си да диктува идеологическата посока на политическата формация.

Само преди дни Янков напрегнал коалиционерите с изявление пред БНТ, че България трябва да запази своята евроатлантическа ориентация и да я доразвие.

„Да търсим добросъседски отношения както със страните, граничещи с България, така и най-вече с руския народ и Русия, но без да имаме отклонения от пътя по който вървим – Евроатлантическия съюз, но да си отстояваме правата и там“, са точните думи на Красимир Янков.

Русофилите в левия съюз на Жан Виденов обаче са против НАТО, което Янков няма как да не знае.

„Излиза, че отлюспилият се от БСП социалист нарочно нагнетява напрежение в „Ляв съюз за чиста и свята република” само двайсетина дни преди изборите. След това негово изявление лидерът на русофилите Николай Маринов направо побесня”, призна информаторът на Lupa.bg.