Първо в Lupa.bg: Контрабандистът Паскал офейкал в Истанбул, ден преди да бъде арестуван

Новини
15:05 - 04 Април 2024
11080
Първо в Lupa.bg: Контрабандистът Паскал офейкал в Истанбул, ден преди да бъде арестуван

Царят на контрабандните канали, минаващи през България Николай Николов – Паскал, заради когото вчера бяха задържани шефката на Агенция „Митници“ Петя Банкова, заместникът й Людмил Маринов и бившия митничар Стефан Марашев, е офейкал от страната само ден преди показната акция на ДАНС и КПКОНПИ, научи Lupa.bg от свой полицейски източник.

63-годишният Паскал е напуснал България през ГКПП „Капитан Андреево“ заедно със семейството си с микробус „Мерцедес“ и ескортиран от блиндиран джип „Мерцедес“ G класа, очевидно предупреден от своя къртица в службите за сигурност, че се подготвя задържането му. Твърди се, че Николов е отпрашил към Истанбул, където притежава луксозна къща в престижния квартал Бешикташ.

Според източник на Lupa.bg, оперативна разработка на МВР гласи, че в контрабандните схеми на Паскал дейно участие е имал и неговия снн Николай, за когото също трябвало да бъде издадена заповед за задържането му.

Николай Николов – Паскал стои на върха на контрабандна мрежа за износ на цигари и горива към Румъния и към Гърция, той контролира и трафика на контрабандни стоки, влизащи в България през Турция. Паскал е бивш митничар и съдружник на застреляния през 2006 г. Иван Тодоров – Доктора.

След убийството на Иван Тодоров - Доктора през февруари 2006 г. неговия съдружник Паскал поема контрабандните канали през България.

След показната екзекуция на Доктора, който беше ликвидиран в джипа си на бул. „Черни връх“ в София с дъжд от куршуми, овакантените контрабандни канали са овладени изцяло от Николай Николов – Паскал, за чието влияние в митниците се носят легенди. От години върви непотвърден слух, че Паскал дължи дълголетието си на контрабандист заради американската Агенция за борба с наркотиците ДЕА, на която е секретен сътрудник. Паскал предоставял информация на американските служби за трафика на наркотици и контрабандата на акцизни стоки по протежения на т.нар. „Балкански път“ от Югозападна Азия към Западна Европа, а срещу това имал чадър от най-високо място.