Първо в Lupa.bg: Корнелия изиграна от Кирил Петков

Нинова бясна от изгонването на 70 руски дипломати, това може да й коства поста лидер на БСП

Новини
21:40 - 28 Юни 2022
12907
Първо в Lupa.bg: Корнелия изиграна от Кирил Петков

Кирил Петков спретна доста неочакван удар по адрес на най-вярната си политическа съратница в момента - Корнелия Нинова. Така може да се изтълкува решението на правителството да изгони 70 руски дипломати и последвалата реакция на лидера на БСП, която според източник на Lupa.bg наистина изобщо не подозирала, че ще трябва да се депортират толкова много руснаци накуп до дни. 

Малко по-рано във вторник вечерта вицепремиерът и министър на икономиката в оставка Корнелия Нинова написа в личния си профил във Фейсбук коментар на новината, съобщена по-рано от премиера в оставка. "Решението да бъдат изгонени 70 руски дипломати е безпрецедентен акт в българската дипломация, който ще има дългосрочни последици. То не е вземано от Министерски съвет, нито на коалиционен съвет. БСП категорично не е съгласна с това решение, който и където и да го е взел", пише Нинова.

Хора от БСП издават, че Корнелия била доста притеснена, защото решението на Кирил Петков я поставя в особена сиуация и дори може да я свали от поста й лидер на левицата. Партията-столетница традиционно разчита на подкрепата на русофилите, а същевременно в последния месец Нинова изрази пълна подкрепа за управляващата партия в коалицията "Продължаваме промяната" и нейния лидер и дори излезе на митинг рамо до рамо с него. Вчера пък двете партии координирано не се появиха на консултациите при президента Румен Радев.

"Сега Нинова осъзнава, че май е изиграна от Кирил Петков, в когото се кълнеше. Поставена е в идиотската ситуация хем да иска да управлява с него и да брани партията му като морална и честна, хем да загуби подкрепата на собствената си партия. Като нищо на предстоящия конгрес ще й вземат главата", коментира пред Lupa.bg човек от високите етажи на "Позитано" 20.

Допълнително масло в огъня наливат и непрекъснато прииждащите доказателства, че Нинова в качеството си на министър на икономиката много добре е знаело, че българско оръжие е продавано на компании, които в крайна сметка го изнасят за Украйна.