Първо в Lupa.bg: Корнелия Нинова вече раздава постове за следващия мандат

Шефката на БСП обещала водачески места в листата за парламентарния вот на Янаки Стоилов и Борислав Гуцанов

У нас
16:50 - 17 Февруари 2020
9718
Първо в Lupa.bg: Корнелия Нинова вече раздава постове за следващия мандат

Червената лидерка Корнелия Нинова си е стиснала ръцете за мътна сделка преди прекия избор на нов председател на БСП с едни от ключовите партийни фигури, научи Lupa.bg. Миналата седмица тя се е "разбрала" с двама от доскорошните си опоненти да дадат отвод за номинациите си за прекия вот на 26 април, като в замяна тя щяла да им гарантира водачески места в листата на Столетницата за парламентарните избори догодина, стига, разбира се, да останела начело.

Нинова е провела срещи с трима потенциални първенци за листите - конституционалиста Янаки Стоилов, варненския кардинал Борислав Гуцанов и настоящия депутат Стефан Бурджев.

Янаки Стоилов все пак отново бил подходящ за народен избраник

На тях обещала да застанат съответно начело на софийския 23-и МИР, на варненския 3-и МИР и на 15-и многомандатен район - Плевен. Освен тях била готова да сложи като водач Крум Зарков без колебания на столичния централен и жълтопаветен 24-и МИР, разкриха още запознати с плановете на Нинова. Любопитната подробност е, че именно Нинова отстреля доц. Стоилов на принципа на мандатността. Гуцанов пък бил готов да "изпързаля" червената шефка при най-малкото съмнение, че тя му крояла номера, както преди местните избори миналата година. 

Не било изключено един от основните й опоненти - Красимир Янков, да заиграел срещу Кирил Добрев, който е сочен за най-сериозен представител до момента в надпреварата за лидерския пост в БСП.

Красимир Янков можел да стопли отношенията между Нинова и Гергов? 

В последните дни варненецът открито започнал да лобира срещу сина на покойния МВР шеф Николай Добрев, което дало знак на последните останали съратници на Нинова на "Позитано" 20, че можело да се действа в посока затопляне на отношенията между Янков и Нинова. В същото време от нейния щаб били в готовност да предприемат крачки за сближаване с него и заради пловдивския лидер Георги Гергов, който също в последната година напълно обърна гръб на централата и тясното партийно ръководство. 

От друга страна, голямата въпросителна продължавала да бъде София заради огромния брой различни номинации за лидер на социалистите, а и заради внушителното си делегатско представителство на конгреса след прекия вот, който трябва да избере и новия Национален съвет. Там се оформяла явна битка между някогашния шеф на столичните червени Румен Овчаров и настоящия Калоян Паргов. Първият твърдо стоял зад Нинова към момента и бил готов да впрегне цялата си партийна мощ, за да детронира Паргов, в случай, че предприемел действия срещу мизийската председателка. На "Позитано" упорито се тиражирала версия, че Овчаров щял да "влезе" с всичко коз в полза на настоящия депутат Георги Свиленски, който да оглави софийското БСП. Бившият съпруг на първата дама Десислава Радева е сочен за един от най-лоялните поддръжници на Нинова. 

Снимки: Агнес Методиева