Първо в Lupa.bg: Корнелия стиска мандата и след Бузлуджа

Пленумът на БСП реши да изчака внасянето на управленска програма в парламента

Новини
19:48 - 26 Юли 2022
3898
Първо в Lupa.bg: Корнелия стиска мандата и след Бузлуджа

Едва с 96 гласа "за" от над 180 членове на Националния съвет на БСП, пленумът реши лидерът на партията Корнелия Нинова да продължи да стиска мандата за съставяне на кабинет още поне една седмица, научи Lupa.bg.  

Това означава, че папката на вицепремиерката в оставка, връчена от президента Румен Радев тя ще държи заключена и след традиционния събор на социалистите под връх Бузлуджа идната събота.

В рамките на следващата седмица левицата ще внесе в Народното събрание управленска програма, около която се надява да обедини поне 121 депутати, така че да състави кабинет.

До това решение се стигна след като от ръководството на "Позитано" 20 в последния момент решиха, че ще продължат преговорите и няма да върнат мандата, както се предполагаше в петък. 

Програмата влиза с очакване да бъде продкрепена от институционално мнозинство, заяви Нинова след края на НС. 

За вота в киносалона на централата присъстваха едва половината членове на НС, 15 се обявиха "против" задържането на третия мандат, а двама се въздържаха. Лично Нинова получи устна номинация да стане проекто-премиер, а смелчагата да я предложи пред другарите си стана бившият комсомолец Ивайло Лилов.

Самата тя още в експозето си изрично каза, че смята за удачно единствено досегашният финансов министър Асен Василев да оглави нов състав на МС. 

Нинова настоява работата на парламента да бъде удължена поне със седмица, така че да бъдат приети важни законодателни промени, включително новия закон за КПКОНПИ начело с Бойко Рашков.

По наша информация от бесепари, присъствали на заседанието, мнозина са изразили теза, че именно ако Василев стане премиер, това би увеличило не само властта на БСП, но и възможността да получи повече министерски постове.

Това обаче било посрещнато с остър отпор от опозиционерите: "Значи държим мандата дълго, за повече власт.", заявили гневно недоволните социалисти.