Първо в Lupa.bg: Корнелия води в битката за БСП, готвят й капан на вота

Личности
13:35 - 07 Август 2020
8137
Първо в Lupa.bg: Корнелия води в битката за БСП, готвят й капан на вота

Корнелия Нинова води убедително в битката за нов председател на БСП, докладва източник на Lupa.bg. Бъдещето й като лидер втори мандат обаче съвсем не е сигурно, уточни социалистът, запознат с вътрешнопартийните драми.

Новият партиен водач ще се избира пряко от редовите социалисти, а не от конгреса, както беше до момента. Лидерската битка ще е на 12 септември, а конгресът - на 26 септември.

„Схемата е следната - за никого вътре в БСП не е тайна, че Корнелия води. Основните й конкуренти са Валери Жаблянов, Красимир Янков и Кирил Добрев, всички останали са в миманса.

Новината е, че опонентите на Нинова й готвят капан преди избора на 12 септември - по коридорите на „Позитано” 20 се шушука, че Красимир Янков щял да се откаже от състезанието в последния момент. Целта е да се свали избирателната активност, защото според правилата на прекия избор, за да е легитимен първият тур, са необходими гласовете на 50% от актива плюс 1”, разкри информаторът на Lupa.bg.

По думите му затова и наскоро бе лансирана информацията, че партийците с платен членски внос в БСП, и право на глас, са 80 000. „Така излиза, че за да е законен първият тур, са нужни гласовете на над 40 000 социалисти, което почти невъзможна избирателна активност”, коментира високопоставеният в Столетницата читател на Lupa.bg.

Ако до урните не отидат поне 40 хиляди партийни членове от цялата страна, изборът ще е нелегитимен. „Върви и друг сюжет - че Кирил Добрев също можел да се откаже в дните преди вота, за да се свали допълнително изборната активност.

Така опираме до две хипотези - първата е, че единият лагер ще настоява изборът да се прекрати и да се ходи на конгрес, който може да насрочи нов пряк избор или да промени устава на партията.

Втората хипотеза е, че хората около Корнелия Нинова ще настояват, че въпреки провала на първи тур трябва да се отиде на втори”, навлезе в детайли източникът на Lupa.bg.

Така Столетницата ще е поставена пред дилемата да се свика Национален съвет, който да насрочи нов конгрес, или да продължи с втори тур по избора на председател.