Първо в Lupa.bg: Кумове се разменят като министри в транспорта

Новини
14:34 - 15 Септември 2021
9635
Първо в Lupa.bg: Кумове се разменят като министри в транспорта

Железопътният специалист Христо Алексиев (на снимката в заглавието) ще бъде новият, но всъщност трети по ред служебен министър на транспорта, научи Lupa.bg от свой сигурен източник. Иронията в случая е, че той ще замести Георги Тодоров, който му е не само приятел, а кум. Потресени от рокадата са категорични, че такава трампа по роднински още не е имало в българската история. Едва ли експертите в транспорта се изчерпват само с две имена!

Христо Алексиев вече е бил начело на това министерство в служебния кабинет на Огнян Герджиков през 2017 г. Той беше и в онзи кабинет, нареден през юли от Слави Трифонов, който така или иначе не мина. Сега Алексиев е начело на Националната компания „Железопътна инфраструктура“. В железниците минава за протеже на някогашния скандален транспортен министър - социалиста Петър Мутафчиев.

В бранша казват, че Христо Алексиев е най-големият радетел новата бърза европейска железница за превоз на товари да мине през Владая, а не през Волуяк. Ако този проект бъде одобрен, това ще означава изграждане на жп тунели, каквито в България не са правени през последните 50 години. Освен това ще вкара товарния трафик през няколко жилищни квартала в София, а и през половин Перник.

През Волуяк не е необходимо изграждането на скъпи съоръжения за трансевропейската железница и това ще направи проекта много по-евтин, считат експерти.