Първо в Lupa.bg: Мъжът на Лияна арестуван в Турция след 14 години издирване

Нещо за четене
01:49 - 19 Април 2019
96553
Първо в Lupa.bg: Мъжът на Лияна арестуван в Турция след 14 години издирване

Бившият съпруг на фолк звездата Лияна и баща на единствената й дъщеря Денис – кюрдът Махмуд Йозджан, е бил арестуван в Турция в началото на месец април, научи първо Lupa.bg. Той бе издирван цели 14 години от Интерпол, след като получи присъда от 15 години затвор за наркотрафик от родния съд. Малко преди ВКС да се произнесе окончателно с присъдата, Махмуд успя да избяга от България и не лежа и ден в затвора.

В началото на април Махмуд Йозджан е бил арестуван в имение в Истанбул, което обитавал под фалшива самоличност. Според запознати, почти през цялото време, докато е бил търсен от куп полицейски служби по света, Махмуд живял във въпросния луксозен дом и движил сделките си. Кюрдът пътувал из цяла Турция безпроблемно, според някои дори идвал и до България и Гърция.

Публично известно бе например, че редовно се вижда с бившата си съпруга Лияна и детето им. Самата певица също е признавала в свои интервюта, че направила опит да живее с него в Турция, но консервативните порядки там изобщо не й допаднали и тя едва ли не успяла да изляга с детето си и да се върне в България. Така или иначе, щерката на Йозджан – Денис, редовно го е посещавала, а в шоусредите е публична тайна, че всеки месец Махмуд праща на бившата си съпруга по 5000 евро, за да не липсва нищо на детето му.

Лияна в обятията на Махмуд през 2004 г., малко преди той да бъде осъден на 15 години затвор и да духне в Турция

Информация за задържането му се е появила в няколко турски сайта неотдавна, а полицията в Анкара в сряда вече официално е уведомила и родното МВР. Турските власти съобщили, че след дълго издирване Махмуд Йозджан вече е задържан. Гангстерът ще лежи 11 години и 4 месеца в затвор в южната ни съседка.

Кюрдът се считаше за една от най-влиятелните наркофигури на Балканите. Според службите у нас, той е бил заместник на братята Саид, изгонени от страната заради трафик на дрога.

По време на процеса бе получена оперативна информация, че Йозджан през свои хора дава на разследващите сумата от 100 000 долара, за да го освободят. Говореше се още, че крупният кеш отишла при влиятелен навремето съдия. От оперативните служби се знае, че от хероина на кюрда, който бил с най-високо качество, купували осъденият за наркотици Димитър Желязков-Очите и Васил Маникатов.

Според хора от подземния свят задържането на Махмуд Йозджан след толкова години няма как да е случайно. В момента напрежението в Турция срещу кюрдите е огромно, босовете на престъпните кланове се преследват по настояване на самия Реджеп Ердоган. Възможно е обаче и арестът на бившият съпруг на Лияна да е свързан със задържането на Митьо Очите в Турция миналото лято. Босът от Несебър лежа близо половин година в турски затвор.