Първо в Lupa.bg: Москва гони наш дипломат до 7 ноември

Политика
16:20 - 01 Ноември 2019
5696
Първо в Lupa.bg: Москва гони наш дипломат до 7 ноември

Русия със сигурност ще изгони български дипломат от Москва в отговор на това, че София обвини в шпионаж един от първите секретари в руското посолство у нас и го накара да напусне страната. Това прогнозира пред Lupa.bg дипломат от кариерата, който дълги години е работил в различни наши посолства зад граница. „Такава е световната практика – след като една държава гони чужд дипломат заради разузнавателна дейност, другата страна отговаря реципрочно, дори да не намери реални данни за шпионаж“, обясни тънкостите на международните отношения нашият източник.

Освен това българското Външно министерство отказа да даде виза на предложения от Москва нов военен аташе, което на практика означава, че София е изгонила двама руски дипломати. Макар в случая с военния представител да не става дума за обявяване на „персона нон грата“, родната дипломация и спецслужби са дали червена светлина за неговото пребиваване у нас.

По информация на украински медии името на първия секретар на руското посолство в София, изгонен заради шпионаж, е Владимир Русяев.

Специалистът коментира пред Lupa.bg, че най-вероятно в близките дни руското Министерство на външните работи (МИД), ще обяви за персона нон грата наш високопоставен дипломат и ще го изгони. Може би тази процедура ще бъде предприета до 7 ноември, който вече макар и да не е официален празник се възприема в Русия като Ден на Великата октомврийска социалистическа революция и така изгонването на български дипломат ще бъде по-емблематично, допусна с усмивка нашият източник. И добави: „Както знаете обаче, дипломатите винаги в цял свят са се използвали за прикритие за шпионска дейност. Всеки чуждестранен дипломат априори е разузнавач на собствената си държава и това е негласно уточнено между всички страни по света. Линията между дипломацията и шпионажа е много тънка“.

Сградата на руското Министерство на външните работи на Смоленския площад в Москва


Коментирайки лаконично изгонването на руски дипломати от България говорителката на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова напомни за принципа на реципрочност в дипломацията.

Справка в сайта на българското посолство в Москва показва, че там официално работят 22 български дипломати начело с посланик Атанас Кръстин. Отговаряйки реципрочно обаче руското Външно министерство ще се цели в наш дипломат от ранга на техния първи секретар в посолството им в София, който бе изгонен. Това означава, че МИД вероятно ще изгони някой от нашите първи секретари или съветници или някои от тримата ни военни аташета. В Москва България има аташе по отбраната, военен, военно-въздушен и военно-морски аташе, както и помощник на военния аташе.

По информация на Lupa.bg Федералната служба за сигурност (ФСС) на Русия, която е пряк правоприемник на прословутото съветско КГБ, както и руското военно разузнаване – ГРУ и Министерство на вътрешните работи на Русия съгласуват информацията помежду си относно нашата дипломатическа мрежа и съвместно с МИД ще преценят кой български дипломат да бъде изгонен.


Сградата на българското посолство в руската столица на ул. "Мосфилмовская"

Тази сутрин премиерът Бойко Борисов обяви, че изгоненият руски дипломат, чието име официално не се съобщава, е пробвал да вербува началник на една от българските спец служби. "Президентът Путин ме познава, знае, че не се поддавам на натиск. Когато дипломат на висок пост го хвана да вербува мои началници мигновено го парирам", категоричен бе Борисов. Той обаче отказа да даде името на претърпелия опит за вербуване българин, като изрази признателност към него, че веднага е докладвал и е показал, че е лоялен към България. "За щастие човекът е изключително верен на Родината си и веднага дойде да ми каже, оттам нататък си направихме всички мероприятия", обясни премиерът.

„Ако пратя шпионин да вербува някой от началниците на служби на президента Путин, гоненето ще му е малко наказание", еднозначно се изрази Борисов.

Както е известно по време на обтягането на отношенията между Великобритания и Русия заради случая "Скрипал" редица европейски страни изгониха руски дипломати под предлог, че шпионират. България бе една от малкото страни в Съюза, която го направи, с което предизвика критики от страна на САЩ и Обединеното кралство.