Първо в Lupa.bg: Наркобосът Весо Паяка излезе от ареста

Новини
17:30 - 09 Юли 2020
27064
Първо в Lupa.bg: Наркобосът Весо Паяка излезе от ареста

Люлинският наркобос Веселин Христов – Весо Паяка, който бе издирван от лятото на 2019 г., преди изненадващо да се предаде на 24 юни, за да свидетелства пред съдия срещу арестуваните шефове за борба с наркотрафика в ГДБОП Цветан Панков и Кирил Ванков, е бил пуснат от ареста тази сутрин.

Според неофициална засега информация, Весо Паяка е поставен под домашен арест с постоянна полицейска охрана пред жилището му, тъй като имало съмнение, че е заразен с коронавирус.

Весо Паяка, заедно с Радмил Ранев – Ради Ланеца и друг люлински търговец на дрога – Росен Кръстев - Стъкларя, са основни свидетели срещу задържаните за подкупи висши полицаи. Арестите на антимафиотите се състояха на 25 юни.  Според показанията на Стъкларя, който е човекът, предал белязани 5 хиляди лева подкуп на ченгето Кирил Ванков, антимафиотите прибирали рушвети от него от 2017 г. Весо Паяка пък твърди, че полицаите от ГДБОП за борба с наркотрафика са прибирали ежемесечни подкупи от наркобоса Иво Турчина, за да покровителства крими структурата му. Парите били предавани от посредника Десислав Такев.

Арестуваният с подкуп от Росен Стъкларя началник на сектор "Наркотици" в ГДБОП Кирил Ванков. Според показанията на Весо Паяка, ченгетата закриляли наркобандата на Иво Турчина

Според прокуратурата, арестуваните Цветан Панков и Кирил Ванков са играли ролята на доброто и лошото ченге. Началникът на сектор „Наркотици“ Ванков започвал разследвания срещу организирани наркобанди, а шефът му Цветан Панков се свързвал чрез посредника си Такев, или чрез полицайката Василена Фикирлийска, с разследваните търговци на дрога и им искал пари, за да смачка разработката. Антимафиотите са обвинени и за чадър над наркотрафиканти, като се визират имената на Николай Тодоров – Дългия и на Георги Семерджиев – Жоро Шопа, сочени като организатори на „падналите“ кокаинови товари на борсата в „Слатина“ и в Студентски град.

Шефът за борба с наркотрафика в ГДБОП Цветан Панков прибирал подкупи от наркобосове, за да стопира разследвания и за да атакува конкурентни търговци на дрога

Що се отнася до пуснатия под домашен арест Веселин Христов – Паяка, то той е сочен от Специализираната прокуратура като един от тримата босове на разбития през август 2019 г. наркосиндикат в София заедно с Ради Ланеца и Веселин Ермалаев – Весо Телото. По време на акцията разследващите се натъкнаха на над 100 кила наркотици и боен арсенал в гараж в кв. „Манастирски ливади“. Паяка и Ради Ланеца обаче избягаха и бяха обявени за издирване. В тяхно отсъствие Спецпрокуратурата внесе обвинителен акт срещу 43 души за участие в организирана престъпна група за наркоразпространение, саморазправа и принуда. Процесът трябваше да започне на 15 май, но беше отложен, тъй като голяма част обвиняемите не бяха получили обвинителния акт.