Първо в Lupa.bg: Наркоман откраднал картините на Левчеви

Актуални новини
23:00 - 30 Април 2019
7017
Първо в Lupa.bg: Наркоман откраднал картините на Левчеви

Човекът, откраднал 12 картини от мазето на писателя Любомир Левчев и съпругата му – художничката Дора Бонева, е разкрит и заловен. Той вече е в ареста, научи Lupa.bg от свои хора в МВР.

Задържан за обира на ателието е 42-годишният Велислав Д. от Бургас. Той е наркозависим, дрогирал се с хероин, лежал е и в затвора. От години водел скитнически начин на живот в София. Продал е картините, за да си купи дрога. От години ползвал хероин.

Нещастникът дори не знаел, че всяко едно от платната струва между 3000 и 4000 лева и ги продал за по 30-40 лева едната. Общо е изкарал около 300 лева от картините, като преди това изхвърлил рамките. В момента са намерени 7 от творбите. Купувачите сами сигнализирали полицията и дали точно описание на скитника-наркоман, който им продал работите. Останалите картини се издирват и в момента, но от МВР смятат, че до дни ще ги намерят.

„От полицията ни се обадиха и ни съобщиха, че извършителя е заловен. Намерени са и повечето работи. Мама много се притесни, татко също. Радваме се, че толкова бързо полицията приключи случая”, коментира пред Lupa.bg дъщерята на Любомир Левчев и Дора Бонева – Марта Левчева, която също е художник. Наркоманът е откраднал и 2 нейни творби, така че общата бройка на задигнатите платна става 14.

Обирът на ателието е бил извършен на 18 април. Наркоманът разбил всички мазета, но от останалите взел само дребни неща без стойност - буркани с гъби и кисели краставички, фенерче и пр.

"Голо тяло", Дора Бонева. 12 платна на авторката, която е съпруга на Любомир Левчев, бяха откраднати, но вече половината са намерени