Първо в Lupa.bg: НАТО разцепи левия съюз на Жан Виденов

Политика
11:30 - 17 Юни 2021
8538
Първо в Lupa.bg: НАТО разцепи левия съюз на Жан Виденов

По-малко от месец след създаването на новия Ляв съюз за чиста и свята република, чийто организационен секретар стана бившият соц премиер Жан Виденов, коалицията е на път да се разцепи. Подводният камък се оказаха НАТО и ЕС и различните позиции на партиите в съюза относно геополитическата ориентация на България, узна Lupa.bg.

Тази сутрин лидерът на русофилската партия "Възраждане на Отечеството" Николай Малинов скастри остро коалиционния си партньор - председателя на партия "Българска прогресивна линия" Красимир Янков за позицията му, че България върви по евроатлантически път. Малинов излезе със специално изявление, публикувано във фейсбук.

"Във връзка с многобройните реакции и въпроси от членове на „Възраждане на Отечеството“ по повод на думи на нашия коалиционен партньор Красимир Янков, свързани с „евроатлантическия път на България“, казани по време на втория предизборен дебат по БНТ, се чувствам длъжен да припомня наши ключови партийни позиции.

Най-напред – точен цитат на думите на председателя на Българска прогресивна линия: „…Да търсим добросъседски отношения както със страните, граничещи с България, така и най-вече с руския народ и Русия, но без да имаме отклонения от пътя по който вървим – Евроатлантическия съюз, но да си отстояваме правата и там.“

„Възраждане на Отечеството“ НЕ споделя позицията, че пътят на България е Евроатлантическият съюз.

Ние сме категорично за излизане на България от военните структури на НАТО. Участието на България във военни действия на НАТО, най-вече на учения в Черно море, които се възприемат като враждебни от Русия, създава огромни проблеми пред националната ни сигурност и е в пълно противоречие с вековните братски отношения между руския и българския народ.

Тази позиция сме декларирали в редица партийни декларации, становища и интервюта", заяви Николай Малинов, когото руският президент Владимир Путин награди преди време с орден "Дружба".

Лидерът на русофилите припомня и позицията на „Левия съюз за чиста и свята република“: „Ще отстояваме създаване на общоевропейска армия, с която да заменим членството в НАТО…Ще изобличаваме и ще даваме отпор на провокациите срещу приятелството между България и Русия – дело на недоброжелатели на Родината ни! Ще се борим за „България – зона на мира!“ и „Черно море – зона на мира!“