Първо в Lupa.bg: Нико Тупарев изнудван да прехвърли бизнеса си

Тв продуцентът е арестуван по скапълен сигнал от втория си братовчед Джони Каскета, близък до Цветан Цветанов

Новини
22:24 - 27 Юни 2024
46143
Първо в Lupa.bg: Нико Тупарев изнудван да прехвърли бизнеса си

Тв продуцента Нико Тупарев, който днес изненадващо за всички бе заържан за 72 часа по обвинение, че е отклонявал пари от фирмите, на които е бил собственик, от година и половина е изнудван да прехвърли бизнеса си. Апетити към продуцентските му компании е проявил неговия дългогодишен съдружник - Александър Тошев, популян като Джони Каскета и Джони Лудия, научи Lupa.bg от запознати със съдебната битка между двамата.

Тошев парадира със стабилните си връзки в политическите и съдебните среди. Джони Каскета бе известен като особено приближен до бившия вътрешен министър и вицепремиер в първото правителство на Бойко Борисов Цветан Цветанов. Фирмите на Александър Тошев години наред бяха ангажирани с провеждането на предизборните кампании на ГЕРБ в цялата страна. 

Според публикации в медиите, Александър Тошев-Джони ръководи конгломерат от фирми, наречена „Кантората“, намираща се на столичната ул. „Янтра“ №12. През „Кантората“ години наред, докато Цветанов е ключов политически играч, са преминавали всичките обществени поръчки на БНР за милиони левове. Тошев се свързва и с огромното си влияние по Южното Черноморие, както и с близките си отношения с бившия кмет на Царево. 

Алесандър Тошев - Джони Каскета, в компанията на Цветан Цветанов

Смята се, че в момента, след оттеглянето на Цветанов от активната политика, Джони Каскета се е преориентирал и се ползва с нови политически и прокурорски протекции. В момента той се опитва рейдърски да превземе компаниите на Нико Тупарев, използвайки като свои партньори държавни институции, играещи ролята на бухалки. Ситуацията наподобява силно аферата "Осемте джуджета", както и схемите, по които години наред се е движил бизнеса на Мартин Нотариуса.

Александър Тошев настоява, че като съдружник на Нико Тупарев е бил окраден от него и претендира, че е ощетен с милиони левове. Според източници на Lupa.bg, той започва да изнудва Тупарев още от пролетта на 2023 г., за да се стигне до днешната ескалация, когато заради частен бизнес спор между двамата се намеси прокуратурата и задържа продуцента на редица рейтингови тв предавания за 72 часа - стъписващо дълъг срок, при положение, че той е публична фигура и няма опасност да се укрие.

Най-озадачаващото е, че Никола Тупарев и Александър Тошев са близки роднини. Те са втори братовчеди и са израснанали заедно. Само допреди 3 години работят като съдружници в редица съвместни начинания, но между тях настъпва разрив. "Джони реши, че може да завземе всичко и се опълчи срещу бившия си партньор и братовчед", потресени са в медийните среди. 

Неофициално близки до продуцента коментираха, че държавните институции в момента се ползват като бухалка срещу Нико Тупарев. Преди един от последните им разговори Джони е поискал да му бъде прехвърлен 50% от бизнеса, в противен случай "до месец и нещо те арестуваме и те приключваме". Преди около 2 месеца Александър Тошев дава показания пред МВР, че е научил, че братовчед му Нико е поръчал убийството му на "някаква бригада от Перник". Доказателства, естествено липсват, но според опитни криминалисти фалшивия сигнал е направен абсолютно целенасочено, за да може Нико Тупарев да бъде разпитан и прокуратурата да има основания да иска негово задържане за по-дълъг срок.

"Ако някой е свързван с подземния свят, това е Джони, а не Нико", допълват източниците ни.

Пред други лица Александър Тошев се е хвалел и с добрите си позиции в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която в момента прави проверка на фирмите.

Производството в КЗК започна по сигнал, който е за нелоялна конкуренция между фирми и изтичане на ноухау на създаване на телевизионни предавания. Това само по себе си е нелепо - ясно е, че ноухау и експертиза да правят тв предавания могат да имат единствено творчески лица

В началото на май 2024 г. КЗК образува дело по сигнал, подаден от форма "Еко брикет" АД срещу няколко продуцентски компании и тв продуценти - "Ту най ту", "Еф хикс камера" и съдружниците в тях Никола Тупарев, Мая Тодорова и Радослав Тушев. Имената им са добре познати в бранша и се свързват със създаването на едни от най-популярните тв предавания през годините - "Стани богат", "Биг Брадър", "Денсинг старс" и много други. Те бяха ядрото зад продуцентската компания "Олд скул", създала тези предавания. До около 2017 г. "Олд скул" бе една от двете основни телевизионни продуцентски компании с най-голям дял продукции. След това екипът ѝ остава в този бизнес, но продукциите вече "излизат" от други фирми. И ето къде възниква предметът на делото в КЗК.

Фирмата "Еко брикет" твърди, че правейки продукции през други фирми, екипът на "Олд скул" (някога "СИА Адвъртайзинг") отклонява ноухау от компанията майка и така я ощетява финансово. Комисията е счела, че жалбата има основание и е започнала производство, тъй като "Еко брикет" посочва, че печалбата ѝ се формира изцяло от дивидент от прихода на "Олд скул"/СИА Адвъртайзинг.

Обяснено по друг начин - голямата продуцентска компания е отчитала дивидент от печалбата си на "Еко брикет" и в един момент е спряла да се отчита, правейки предаванията си през други фирми. "Еко брикет" е създадена в София през 2001 г. 

Проверка в регистрите показва, че фирмата не е случайна. Те е една от 3614-те фирми, с които регистрите свързват Георги Кирилов Тошев – той е осветлен от Комисията по досиетата сред лицата, които са длъжници или са били членове на управителен или контролен орган на предприятие или банка, посочено като длъжник. Името му излиза през 2013 г. при проверката на Комисията по досиетата сред длъжниците на "Балканбанк". Проверен е и като член на управителния орган на компанията "Трейджевал" ООД, Шумен. Физически собственици на "Еко брикет" са Нико Тупарев и Александър Георгиев Тошев, очевидно роднина на Георги Кирилов Тошев.