Първо в Lupa.bg: Нинова на турне срещу Станишев

Новини
10:00 - 15 Април 2019
1905
Първо в Lupa.bg: Нинова на турне срещу Станишев

Лидерката на БСП Корнелия Нинова, която след инфарктния пленум в неделя бе бламирана за решението си да изхвърли Сергей Станишев от листата и той получи пето място в списъка за евроизборите, тръгва на турне из страната за борба срещу него, научи първо Lupa.bg.

Наши източници от Националния съвет твърдят, че Нинова е задействала план "Б" за окончателното смачкване на шефа на ПЕС чрез възможността за пренареждане на кандидатите за евродепутати още веднъж. 

След като предложената от нея и Изпълнителното бюро конфигурация за вота на 26 май не успя да запази вида си след гласуването от Националния съвет в неделя след дълги часове дебати, червената председателка е решила да запази доверието към себе си, получено от острите критици на Станишев в БСП чрез пряка агитация.

Идеята, която ще предложи на соцелектората е на изборите да не се гласува по предложението на пленума, а преференциално: така че Сергей да бъде избутан на неизбираемо място.

Не е ясно каква ще бъде директивата на Нинова, но по наша информация тя използва жалона "Гечев" за целта. Вицето на експремиера Жан Виденов, което от месеци успешно гравитира в близки отношения около Нинова, "кацна" в окончателния вариант на БСП листата на осмо място. Нашите източници твърдят, че Нинова ще го рекламира пред електората в страната в следващия месец с идеята той да измести Станишев и да стане пети. Социалистите се целят в поне шест места.

За вътрешнопартийно разместване на списъка за вота са заръките и от феновете на Нинова извън широкото партийно ръководство. Още вчера в централата на "Позитано" 20 са започнали да валят писма с искане - щом Станишев ще е в листата, или Нинова да поеме отговорност за решението на пленума, или да впрегне целия апарат за антиреклама на предшественика си по места до евровота. В противен случай вече се говори за оставки по високите етажи на БСП, намекват членове на пленума.