Първо в Lupa.bg: НПО-та застават зад Румен Радев, правят партия

Политика
17:15 - 03 Май 2022
8159
Първо в Lupa.bg: НПО-та застават зад Румен Радев, правят партия

Няколко неправителствени организации за пръв път официално застанаха зад президента Румен Радев с амбицията да се обединят в нова партия, предаде репортер на Lupa.bg.

На специална пресконференция в БТА да подкрепят държавния глава относно позицията му за приоритетите във вътрешната и външната политика на България дойдоха Румяна Ченалова от „БГ мрежа”, Димитър Петров от Гражданско сдружение „Съединение”, Христо Дунчев от Партията на зелените, юристът Георги Гълъбов, представителката на НПО Соня Иванова и Тодор Ангелов.

На събитието стана ясно, че на базата на тези неправителствени организации през юни ще се сформира политическа партия, която няма да има едноличен лидер, а ще е с хоризонтална форма на управление, т.е., всеки от представителите на сдруженията ще има думата.

Според бившия съдия Румяна Ченалова става дума за обединение на свободни граждани, които не са били в коловоза на властта, чиято идея е да кажат ясно, че подкрепят позицията на президента Румен Радев, че доставките на оръжие за Украйна не помагат, а задълбочават войната.

„Вместо да се наблегне на дипломацията, ние ще изпращаме оръжие. Правителството води България към пропастта, купуваме газ на 50% по-висока цена, което ще ни вкара в тежка икономическа криза”, изтъкна Ченалова.

„Има огромен риск за фалит на хиляди фирми, както и за тоталното обедняване на хората, ако правителството не осигури газ на разумни цени“, смята пък Димитър Петров от „Съединение“.

Христо Дунчев от Партията на зелените обясни, че ако кабинетът мисли за българския народ, няма да затвори ТЕЦ-овете, които могат да бъдат обновени със модерни инсталации и филтри, така че да отговарят на всички съвременни норми за защита на природата, което ще даде на страната енергийна независимост и ще запази работните места.

Юристът Георги Гълъбов разкри, че работата му е свързана с ежедневни контакти с работодатели. „Бизнесът желае предвидимост, която правителството не успя да осигури. Имахме време да запълним запасите от газ в Чирен – не го направихме, както постъпиха другите държави в ЕС преди войната. Една държава, за да се развива, трябва да осигури спокойствие на гражданите и бизнеса”, смята Гълъбов.

На въпрос дали формацията подкрепя тезата на БСП да не доставяме оръжия на Украйна Ченалова подчерта, че това е работа на Корнелия Нинова. „Ние сме тук, за да дадем подкрепа за политиката на Румен Радев, не да коментираме позициите на БСП”, отсече бившият съдия.