Първо в Lupa.bg: Опозицията в БСП готви касиране на избора за нов лидер

Политика
19:10 - 31 Август 2020
4465
Първо в Lupa.bg: Опозицията в БСП готви касиране на избора за нов лидер

Опозицията в БСП в лицето на един от основните опоненти на Корнелия Нинова за поста председател - Красимир Янков, се готви да поиска касиране на прекия избор на лидер още на 13 септември, научи ексклузивно Lupa.bg. 

След днешните разкрития за паралелна предизборна кампания чрез машинации на вота с предварително нагласяване на бюлетините и маркирането им в полза на досегашната червена шефка, Янков е обявил пред свои привърженици, че ще иска със сигурност повторно преброяване на книжата, а ако се налага - и ново явяване пред урните. Държал обаче всичко да се случи по каналния ред - т.е. чрез съда, който да определи действията по-нататък в партията. Припомняме, че ако първият тур на вота не събере 50% от членовете на БСП по списъците, по устав той би трябвало да бъде обявен за нелегитимен. 

Днес изтече кореспонденция между председателя на БСП в Сатовча Димитър Неделчев и председателя на Общинската избирателна комисия за изборите на 12 септември Милко Сиркьов. И двамата са сочени за хора на Корнелия Нинова. В мейл от 15 август точно шефът на изборната комисия Сирков дава разяснения на партийния шеф в Сатовча, как трябва секретарите на първичните партийни организации да попълват предварително данните за гласуването.

„ОПО-та да вземат предварително ЕГН-та на своите хора, за да ги отбележат, че са „гласували“! Направи инструктаж „насаме“ с членовете на СИК да си държат езика зад зъбите“, пише още Сиркьов до председателя на местното БСП. Мейлът продължава и с очаквана контролирана бройка гласували: „Ако действаме принципно, повече от 40-50 човека няма да идат да гласуват!“.

По информация на Lupa.bg обаче такава организация тече навсякъде. Целта на Нинова - да събере 15 000 гласа отгоре, за да излезе първа във вота, в който има четирима конкуренти.