Първо в Lupa.bg: Плевнелиев ни вкара в скандал с Турция

Анкара вика Нейнски на разговор заради експрезидента, нарекъл Ердоган "диктатор"

Политика
15:20 - 13 Август 2019
24470
Първо в Lupa.bg: Плевнелиев ни вкара в скандал с Турция

Президентът 2012-2017 Росен Плевнелиев ни вкара в дипломатически скандал с Турция, а Анкара се готви да викне на разговор нашия посланик там Надежда Нейнски заради пиперливите епитети, с които екс държавния глава си послужи в коментар за Реджеп Тайип Ердоган, научи Lupa.bg. 

Тази сутрин Плевнелиев погази протокола и етичните норми и нарече турския президент "диктатор" - дума, с която не си служи нито един от европейските лидери. Той обяви в национален ефир, че ако автомобилният гигант "Фолскваген" избере южната ни съседка за построяването на завод за производствените му мощности, а не България, щял всъщност да се спре на страна с много проблеми. 

"Изборът на "Фолксваген" изпраща много силен сигнал към демократичните общности в региона. Ако бъде избрана Турция, това губим илюзии, че всичко е въпрос на човешки права и свободи, а всъщност става въпрос за едни пари и там диктаторът е обещал повече пари", отсече Плевнелиев, с което вбеси Турция. 

Експерти в дипломацията са на мнение, че толкова остър тон, отправен към който и да е действащ държавен глава, е недопустим, както и че Плевнелиев е прескочил всички етични норми и нормална реторика в това си изказване.

Какви ще бъдат последиците за България, освен привикване на посланика ни за изясняване на ситуацията, не е ясно. "Влошаването на тона от макар и бивш президент към съседна страна е крайно нежелателно", коментират още те и прогнозират мигновена реакция от Анкара. 

"Не ме интересува, ако ме нарекат диктатор или по някакъв друг начин. Ще влезе през едното ухо и и ще излезе през другото. Това което има значение за мен е как ме нарича моят народ", каза преди 3 години самият Ердоган.