Първо в Lupa.bg: Почина бащата на Христо Мутафчиев

У нас
14:04 - 29 Март 2019 (обновена)
14853
Първо в Lupa.bg: Почина бащата на Христо Мутафчиев

Трагедия сполетя Христо Мутафчиев само седмица преди да отпразнува 50-ия си юбилей. Актьорът загубил баща си Стефан, който бе тежко болен, научи Lupa.bg от близки до шефа на Съюза на артистите. 72-годишният мъж, който е родом от Карлово и дълги години е бил читалищен работник, е издъхнал в столицата на 28 март - броени часове, след като Мутафчиев присъства на церемонията по раздаването на театралните статуетки „Икар”. През последните години Стефан Мутафчиев страдаше от сърце.

Още по време на театралния празник на присъстващите направи впечатление, че Мутафчиев, който винаги демонстрира добро настроение пред публиката, бе доста мълчалив. Макар като председател на Съюза на артистите да е домакин на Икарите, той за пръв път не се качи на сцената и не поздрави колегите си.

След това не се присъедини и на купона, организиран от самия него във фоайето на втори балкон на Народния театър. Може би самият актьор още тогава е бил силно притеснен за здравословното състояние на баща си и вероятно е предчувствал трагичните вести.

В началото на годината Христо Мутафчиев и сестра му Ани погребаха и майка си Драга, която си отиде едва на 70 години. Според близки на актьора г-жа Мутафчиева е починала от инсулт. Тя дълги години работеше в Община Карлово, а след това в проектантско бюро в града.

Стефан Мутафчиев бил съкрушен от смъртта на съпругата си. Той не можел да преживее загубата й и мъката по Драга вероятно е ускорила и неговия край, споделиха пред Lupa.bg близки на семейството от Карлово.

Стефан Мутафчиев е уважаван от карловци човек и професионалист. Той работеше като секретар на Народно читалище „Васил Левски 1861 г.” до преди две години.


Колегите на Стефан Мутафчиев от читалището и от Общинска библиотека "Д-р Иван Богоров" - Карлово споделиха в социалните мрежи с много тъга и обич следното: „Има такива хора - интересни и стойностни, преминаващи по пътя си с достойнство и усмивка, умеещи да оценят силата и красотата на живота. Стефан бе един от тях!”

„Скъпи приятелю, ти бе от хората, които правят света по-цветен и интересен, по-смислен и богат. От хората, които понякога, макар и рядко, съдбата изпраща на точното място в точното време. Изпраща ги, защото има нужда от тяхната енергия и сила, от техните емоции и мечти, от тяхната упоритост и воля. Чрез всичко това през годините ти стана част от духа на това място, част от живота на този град, част от историята на всеки от нас. За всички нас ти никога няма да бъдеш просто Стефан - ти си оставаш единственият, нашият Стефан Мутафчиев! Благодарим ти за спомените! Почивай в мир, приятелю!", пишат колегите му от читалището в Карлово.

Все още не е ясно кога ще бъде погребението, тъй като семейството чака пристигането на сестрата на актьора от Англия, където тя живее от дълго време.

Следващата седмица – на 4 април Христо Мутафчиев ще навърши 50 години, като самият той се канеше да отбележи празника си и възкресението си след тежкия инсулт преди 9 години с голям купон и с премиера на книга, посветена на кариерата му. Най-вероятно шефът на артистите няма да празнува, а точно тогава ще погребва баща си.

Очаква се цялото семейство на Христо Мутафчиев – сестра му Ани, децата му Асен и Ая, съпругата му Елица, както и бившата жена на актьора Лиза Шопова да изпратят в Карлово в последния му път Стефан Мутафчиев.

Самият Христо Мутафчиев винаги се е гордял, че е от града на Левски и често се връща в родния си място. Първите му творчески стъпки започват именно от сцената на карловското читалище.

Lupa.bg изказва съболезнования на Христо Мутафчиев и на неговото семейство.