Първо в Lupa.bg: Почина последният премиер на Живков - Георги Атанасов

Актуални новини
13:11 - 31 Март 2022
8616
Първо в Lupa.bg: Почина последният премиер на Живков - Георги Атанасов

Последният премиер на комунистическа България - Георги Атанасов е починал днес, съобщиха негови познати във фейсбук. Скръбната вест все още официално не е потвърдена от семейството му. Атанасов си е отишъл на 88 години след дълго и продължително боледуване.

Георги Атанасов е министър-председател в 78-ото правителство на България и член на Политбюро на ЦК на БКП от 1986 до 1990 г.

Роден е в село Православен, Пловдивско 25 юли 1933 г. От 1947 г. е член на комунистическия Работнически младежки съюз, а от 1956 г. – на Българската комунистическа партия. През същата година той завършва История в Софийския университет „Климент Охридски“ (СУ).

През следващите години заема различни постове в номенклатурата на Димитровския комунистически младежки съюз, като оглавява организацията от 1965 до 1968 г. След това е в апарата на Централния комитет на БКП – ръководи отделите „Наука и образование“ (1968 – 1976), „Деловодство“ (1976 – 1977) и „Организационен“.

Георги Атанасов с последната жена до себе си - Ани Спанчева - бивш зам.-министър на образованието по Живково време. И двамата се знаят още от младежките си години в Комсомола


Между 1962 и 1966 г. е кандидат-член на ЦК на БКП, а от 1966 до 1990 г. е член на ЦК на БКП. Първи заместник-председател на Държавния комитет за планиране. От 1977 до 1986 г. Атанасов е секретар на ЦК на БКП отговарящ за организационните въпроси и отдел „Организационен“ на БКП като по този начин се нарежда като втори човек в йерархията на БКП след Тодор Живков, а от 1981 до 1986 г. е и заместник-председател на Държавния съвет и председател на Комитета за държавен и народен контрол с ранг на министър в правителството на Гриша Филипов. В началото на 1985 година е част от специална временна комисия от висши функционери, която координира т.нар. Възродителен процес.

През март 1986 г. заменя Гриша Филипов като председател на Министерския съвет, а по-късно същата година оглавява и 78-ото правителство на България. Той е премиер на България около три години и половина. Това е времето на Горбачовата перестройка, Възродителният процес, засилващата се международна изолация на България и прогресиращата икономическа и полититческа криза вътре в държавата.

Георги Атанасов е в отбора на Петър Младенов и Андрей Луканов, които организират свалянето от власт на Тодор Живков. Точно той на 10 ноември 1989 г. от трибуната на пленума в “Бояна” произнася сакралните думи за “единодушното решение на Политбюро да приеме молбата на другаря Тодор Живков за освобождаването му от постовете генерален секретар на ЦК на БКП и председател на Държавния съвет”.

Георги Атанасов по време на пленума на ЦК на БКП на 10 ноември 1989 г., когато е свален Тодор Живков. На трибуната е външният министър Петър Младенов, който е избран за генерален секретар на БКП


На 8 февруари 1990 г. Георги Атанасов е сменен като премиер от новия силен човек в БКП Андрей Луканов. Освободен е и от всички постове в партията. Тогава и Атанасов не предполага, че по-лошото тепърва предстои.

През 1992 г. е осъден на 10 години затвор за финансови злоупотреби по т. нар. дело “Сираци”. Обвинен е, че е издал заповед за отпускане на 210 000 лева за построяване на кооперация за деца на загинали антифашисти, макар че в заповедта негов подпис няма. През 1994 г. президентът д-р Желю Желев със специален указ помилва Георги Атанасов по здравословни причини.

След смъртта на Димитър Попов на 5 декември 2015 г. Георги Атанасов се превръща в най-възрастния жив бивш министър-председател на България. Той е и последният жив министър-председател преди 10 ноември 1989 г.

Георги Атанасов заедно с Георги Йорданов - бивш министър на културата. Йорданов остава последният жив член на Политбюро


От 5 декември 2015 г. Атанасов е най-възрастният жив бивш министър-председател на България, а след смъртта на Тодор Живков (5 август 1998) е последният жив премиер от комунистическия режим преди 1989 г.

Атанасов е единственият министър-председател от времето на социализма достигнал до 88-годишна възраст.

Георги Атанасов официално се жени два пъти, като и двете му съпруги умират. Първата, Дора Маргина, която работи в международния отдел на ЦК на ДКМС, умира млада от рак през 1983 г. Втората, Людмила Филипова, си отива от същата коварна болест през 2008 г. По професия тя е журналист, работила е в отдел “Писма на читателите” във в. “Труд” , през 1983 г. отива в направление “Информация” на БНТ. Става известна с участието си в предаването “Всяка неделя”.

През последните години Георги Атанасов живееше с Ани Спанчева - бивш зам.-министър на образованието по Живково време. И двамата се знаят още от младежките си години в Комсомола. Животът ги събра под един покрив вече като пенсионери.

Ани Спанчева активно помагаше на Людмила Живкова в организирането на Международната детска асамблея “Знаме на мира”. Тя бе един от основателите на Международната фондация “Св. Кирил и Методий”