Първо в Lupa.bg: ПП-ДБ издига акад. Денков за премиер?

Борисов чака министрите на "Промяната", Асен Василев настоя ГЕРБ да покажат техните

Новини
17:00 - 25 Април 2023
4656
Първо в Lupa.bg: ПП-ДБ издига акад. Денков за премиер?

Академик Николай Денков най-вероятно ще бъде кандидатът за премиер на коалицията ПП-ДБ, научи Lupa.bg. Докторът по физикохимия, който е в топ класацията на най-влиятелните учени в света, вероятно ще натежи пред политическите кандидатури на Кирил Петков и Асен Василев. Академикът има огромен шанс да бъде обединяваща фигура и да бъде приет и от другите политически сили за пост №1, включително от ГЕРБ, твърдят политически анализатори.  

Кандидатурата на академика е актуална, след като стана ясно, че почти 100% кабинет с първия мандат- този на ГЕРБ, няма да има. И на днешната лидерска среща, Кирил Петков и Асен Василев потвърдиха, че няма да подкрепят кабинет с първия мандат. Това накара Бойко Борисов да поиска от ПП-ДБ състава и имената на техния проекто-кабинет, за да може първата политическа сила да прецени дали има неприемливи фигури в списъка.

„Трябва да има правителство – иначе работим на два такта. Ако правилно съм разбрал, искате да ви подкрепим с втория мандат и да ви контролираме през Народното събрание. Има и други партии, можем да организираме много мощна коалиция. Да чуем все пак – „празен чек“ или „котка в чувал“. Хубаво е да ни представите състав на кабинет - премиер и министри, за да можем да мислим. Няма да изпадам в детайли, но мисля, че ни разбирате“. Това заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов по време на лидерската среща с ПП-ДБ.

Ако вие представите кабинет и ние да го харесаме, имаме тема за разговор“, добави той и подчерта, че ситуацията е нестандартна. Борисов обясни, че трябва да има имената на проектокабинета на ПП-ДБ, за да не се окаже, че вътре има неприемливи за ГЕРБ лица.

„Предлагането на състав на кабинет от втората сила преди първия мандат не е традиционен подход. Трябва да го обсъдим с партийните органи“, контрира Асен Василев.

Акад. Денков бе и номинацията за премиер на "Промяната" на миналите парламентарни избори. Ученият прие и втория мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев. Тогава фаворитът на ГЕРБ - проф. Габровски, не успя да събере нужната подкрепа и кандидатурата му бе отхвърлена от Народното събрание. 

Николай Денков е академик на БАН и редовен член на европейската научна академия Academia Europaea, професор и доктор на науките по физикохимия. Член е на експертна група „Физически науки“ към Европейската космическа агенция. Ръководи лаборатория “Активни формулировки и материали” във Факултета по химия и фармация на СУ „Св. Климент Охридски“.

Според класация на университета в Станфорд от 2021 г. акад. Денков е в първия 1% на най-влиятелните учени в света в своята сфера. Научните му изследвания са в областта на физикохимията на колоидно-дисперсните системи, повърхностно-активните вещества и техните многобройни приложения. Публикувал е над 180 научни статии, две от които в престижното списание Nature и по една в Nature Physics и в Nature Communications, както и 18 обзора.

Неговите разработки са цитирани над 10 000 пъти в научната литература (h-index = 50). Изнесъл е над 90 лекции на международни конференции, провел е над 80 семинара в чуждестранни университети и изследователски институти. Съавтор е на 12 патента, включително шест международни и четири чуждестранни. Ръководил е повече от 45 международни проекта, финансирани от чуждестранни фирми.

Работил е като гост-изследовател в японската научна фондация (JRDC), старши изследовател в института на фирмата Rhone-Poulenc (Франция), водещ учен в изследователския институт на фирмата Unilever (САЩ). Бил е гост-професор в Инженерното висше училище по индустриална физика и химия ESPCI-Paris и в университета в Лил (Франция). За своите научни постижения акад. Денков е удостоен с редица престижни отличия: наградата Solvay на Европейското колоидно общество (European Colloid and Interface Society), наградата Lectureship Award на отделението за колоиди и междуфазови граници на Японското химическо дружество, националната награда “Питагор” на Министерството на образованието и науката.

От 2014 до 2016 г. акад. Николай Денков бе заместник-министър на образованието. През 2016 г. подаде оставка поради несъгласие с политиката на тогавашното ръководство в МОН. През 2017 г. и 2021 г. e служебен министър на образованието и науката, а през 2021-2022 г. бeше министър на образованието и науката в редовното правителство на Кирил Петков.

Акад. Николай Денков беше депутат от "Продължаваме промяната" в 48-ото Народно събрание. Избран е от 30-и многомандатен избирателен район – Шумен. Заместник-председател е на парламентарната Комисия по образование и наука.