Първо в Lupa.bg: "Пирогов" спира ваксинирането!

Новини
13:40 - 10 Август 2021
13785
Първо в Lupa.bg: "Пирогов" спира ваксинирането!

Една от най-големите болници у нас - "Пирогов", спира ваксинирането срещу COVID-19, научи Lupa.bg. Очаква се това да стане до края на август, тъй като лечебното заведение разполага с ограничено количество дози за ваксиниране, които след изчерпване спират и процедурата в болницата.

Това води до още една негативна новина - съвсем скоро голяма тежест ще падне върху останалите лечебни заведения, които ваксинират желаещите.

Новият директор на "Пирогов" - проф. Иван Поромански, който наследи на поста проф. д-р Асен Балтов, заявил това преди дни, когато и голяма част от персонала на болницата научил вестта. РЗИ разполага с достатъчно количество ваксини, които могат да бъдат предоставени, но на този етап няма интерес от страна на болницата.

След като с идването си на власт направи чистка, най-вече в администрацията, Поромански стартирал и други нововъведения.

"Той каза, че "Пирогов" нищо не печели от ваксинирането на граждани и няма нужда да се ангажира ресурс за това", призна пред Lupa.bg наш източник от софийската болница.

В момента "Пирогов" е единственото болнично заведение, което ваксинира на пълни обороти, а персоналът му работи на две смени, за да поставя игли на пациентите. Работното време на екипите, които получават по 9 лева на поставена ваксина, е от 8:00 до 23:00 часа, а също така работи и събота и неделя, което го няма в нито една друга болница в България.

Lupa.bg разбра и от свой източник в РЗИ - София, че там са останали учудени от решението на проф. Поромански, тъй като силно се агитира населението, но от друга страна, не се наблюдава особен интерес в последните два месеца и половина. При предишното ръководство лечебницата е поела ангажимент към държавата да ваксинира максимален брой хора, за да предотврати нова вълна на епидемията.

Екипите, които работят за ваксинирането, го правят в извън работно време, тъй като през останалото, когато са на редовна смяна, нямат право. Заплатите на медицинските лица за допълнителните дежурства за поставянето на ваксините, са по отделно перо, предвидено от Институт "Пирогов".