Първо в Lupa.bg: Радев вече няма да "следи" Борисов с дрон

Политика
10:12 - 15 Януари 2021
6847
Първо в Lupa.bg: Радев вече няма да "следи" Борисов с дрон

Вдигането на дрон вече подлежи на санкции и на регулация, след като Министерският съвет е внесъл промени в Закона за гражданското въздухоплаване, научи Lupa.bg. Очаква се промените в нормативната уредба да бъдат разгледани от законодателя до края на месеца и с тях притежателите на безпилотните джаджи, любими на хиляди българи, да подлежат на задължителна регистрация. 

В текстовете се предвижа дроновете да се вдигат само след разрешение от ресорната Главна дирекция, с което на практика се слага край на безконтролното жужене. 

Из парламента вече се шегуват, че спешните промени, внесени от Министерския съвет в края на миналата година, се отнасят и до враждата между премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев.

През юни миналата година министър-председателят обяви на пресконференция на партия ГЕРБ, чийто лидер е, че държавният глава го следи с безпилотен апарат. 

"Президентът Радев си позволява да си вдига дрон и да ме снима. Непрекъснато! Като кажа на охраната, че ще сваля този дрон, те отиват, казват му, и той го прибира", обясни тогава премиерът. 

С новите поправки в закона безпилотните машинки не само трябва да бъдат надлежно регистрирани според нормите на европейското законодателство, но и ще трябва да бъдат сертифицирани. Нещо повече, онези с тегло над 20 килограма, които не се използват за развлекателни или спортни цели, ще трябва да имат и сключени застраховки за гражданска отговорност към трети лица.