Първо в Lupa.bg: Разрешиха свижданията на затворниците

У нас
16:57 - 12 Май 2020
2614
Първо в Lupa.bg: Разрешиха свижданията на затворниците

Затворниците отново ще могат да се виждат с роднини и приятели. Забраната за свиждания пада в събота, като след всеки посетител ще се извършва щателна дезинфекция, научи Lupa.bg от източници в правосъдното министерство.

Пълната изолация на затворите даде резултати – няма нито един заразен с COVID-19 лишен от свобода. Тя обаче опъна нервите на мнозина и те започнаха да правят планове за протести.

Идеята за бунт се породи в зандана в Пловдив. Тя бързо бе споделена от пандизчиите в София. „Двама-трима от Централния опитаха да вдигнат на крак колегите си, но не успяха. Напрежението навреме бе овладяно”, разказаха преди време пред Lupa.bg запознати с делата на лишените от свобода.  

Големият процент болни от СПИН в затворите принуди правосъдния министър Данаил Кирилов да вземе крути мерките срещу разпространението на коронавируса. Една от тях бе именно спирането на свижданията на лишените от свобода. Друга бе отлагането на командировките на служителите в затворническата администрация и тестването им за коронавирус.

Положението в българските затвори е било зле много преди епидемията и това е доказано. Липсват медицински служители, липсват адекватни медицински мерки за лишените от свобода. Това фигурира в много доклади и е констатирана и от омбудсмана на България.

Много хора мислят, че говорим за здравето на затворниците, които са лоши хора, но става въпрос и за хората, които работят там – надзиратели, началници. Това обяви наскоро австралиецът Джок Полфрийман, председател на българското затворническо сдружение в България в предаването "Честно казано с Люба Кулезич" по телевизия "Евроком".