Първо в Lupa.bg: Руди Гела действа в комбина с Гешев?

От ПП подозират, че Радостин Василев е минал в отбора на главния прокурор

Новини
22:48 - 25 Май 2023
10986
Първо в Lupa.bg: Руди Гела действа в комбина с Гешев?

Радостин Василев е преминал в отбора на главния прокурор Иван Гешев. Бившият министър на спорта е намекнал на свои съпартийци от "Продължаваме промяната", че "има подкрепата на държавни центрове на власт, които не искат създаване на правителство". Като такъв център депутатите от ПП-ДБ припознават главния прокурор Иван Гешев.

Иван Гешев

В извънредното си изявление в четвъртък вечер за това намекна и съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. Според него е странно, че след като Гешев е поискал имунитета на Василев преди месец, той бил доста притеснен и не бил склонен да го прави. След няколко седмици обаче запял друга песен - нямало проблем да си даде имунитета, не се притеснявал да бъде разследван от прокуратурата, защото не бил извършил нищо нередно. В крайна сметка, на 11 май Руди Гела сам е подал декларация, с която дава съгласието си срещу него да продължи наказателно производство.

Става дума за разследване от 2022 г. за негов опит да принуди чрез заплаха депутатката Христинка Иванова да напусне парламентарната група на “Има такъв народ” (ИТН) в 47-ото Народно събрание. Тогава той беше министър на спорта и заедно с няколко депутати от ИТН се отцепи от партията, след като тя напусна коалицията с ПП, ДБ и БСП и остави без мнозинство в парламента правителството на Кирил Петков. Тогава беше публикуван запис, в който се чува как Василев убеждава депутатка от неговата листа в Плевен Христинка Иванова да не се отметва от решението си да напусне партията на Слави Трифонов. Тогава Василев отхвърли твърденията, че е използвал заплаха срещу нея.

В последните седмици Радостин Василев е направил над 10 часа записи на своите съпартийци, които е синтезирал в 4-минутен аудифайл и ще го представи публично на пресконференция в петък от 11 часа в БТА. Кирил Петков настоява, че записите са манипулирани и допълнително сглобявани. Той не уточни откъде има информация какво се съдържа в тях. Според източник на Lupa.bg, днес сутринта Радостин Василев му ги е пуснал. 

"Най-вероятно Руди е минал в отбора на главния прокурор Иван Гешев", констатират и безпристрастни политически наблюдатели.

Според изявлението на Кирил Петков в четвъртък вечер, Василев планирал да обяви основаването на своя нова партия. Възможно е тук да преплитат и интересите му с обвинител №1.