Първо в Lupa.bg: Румен Спецов предаде Асен Василев, врътна дупе към новата власт

Шефът на НАП запазва поста си, въпреки че е бил помолен от ПП да си тръгне

Политика
18:16 - 09 Април 2024
13423
Първо в Lupa.bg: Румен Спецов предаде Асен Василев, врътна дупе към новата власт

Шефът на НАП Румен Спецов, който бе лично назначение на доскорошния финансов министър Асен Василев и се ползваше с неговата подкрепа, очевидно му е обърнал мощния си гръб. Слуховете, че от известно време двамата изключително близки някога мъже са вече в ледени отношения, намериха косвено потвърждение днес.

Оказа се, че назначеният по инициатива на бившия финансов министър изпълнителен директор на Националната агенция за приходите (НАП) Румен Спецов запазва поста си. Това изненадващо обяви на брифинг служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова. Очакваше се едно от първите решения на служебното правителство е да отстрани Спецов като шеф на приходата агенция, която е една от най-важните за всяка правителство. Според източник на Lupa.bg, Спецов е бил агитиран от хора на ПП да напусне поста, но той е отказал.

Асен Василев и Румен Спецов бяха желязна финансова двойка

Очевидно оставането на Румен Спецов на поста е било договорено с новата власт. Това означава, че той застава срещу довчерашния си покровител и близък приятел Асен Василев, който го инсталира на поста, при това два пъти - веднъж при управлението на ПП през 2021 г., и втори път - след раждането на "сглобката". Очевидно качествата и уменията на Румен Спецов са оценени и от архитектите на служебното правителство. А за Асен Василев остава разочарованието, че един от най-близките му приятели и протежета го е зарязал в критичен момент. 

Големите мускули на Румен Спецов вече ще работят за другиго

Нещо повече - директор на обезглавената заради разследването на ДАНС Агенция "Митници" става досегашният заместник на Румен Спецов Георги Димов, който му е близък приятел. Задачата му е с ръководните му качества да пренесе опита си от НАП в агенцията с цел повишаване събираемостта на приходите, каза новият финансов министър Людмила Петкова. Това на практика означава, че влиянието на Спецов нараства - негов доверен човек поема и митниците.

Междувременно, финансовият министър загатна за проблеми с фискалния резерв. Към 8 април той е в размер на 6.689 млрд. лв., а към края на март е бил 9.9 млрд. От сумата 6,689 млрд. - 4 млрд. са средствата на Държавния фонд за устойчивост на пенсионната система. Средствата за фондовете на ЕС са 2 млрд. и включват очакваните бъдещи постъпления от втория транш по Плана за възстановяване и устойчивост. Сегашното състояние е 6.6 млрд. фискален резерв и 2-та милиарда "приходи за бъдещи периоди", посочи Петкова. 1.6 млрд. са средствата за придобиване на вземанията от "Топлофикация София", БЕХ и "Булгаргаз".

"За останалите ни трябва по-подробен анализ, но резервът е 6.6 млрд. лв.", обобщи Петкова. От тази сума обаче разполагаемите средства всъщност към момента са само 2.7 млрд. лв. заради ограниченията за харчене на фискалния резерв.