Първо в Lupa.bg: Руският военен аташе каза "До свидания" на България

Политика
11:55 - 22 Декември 2020
4194
Първо в Lupa.bg: Руският военен аташе каза "До свидания" на България

Руският военен аташе полк. Василий Сазанович, който бе уличен от българската прокуратура в шпионаж, е излетял от София и вече е в родината си, научи Lupa.bg. Дипломатът под пагон имаше 72 часа да напусне България, които започнаха да текат от петък по обед. Тогава Външно министерство обяви полковника от военното разузнаване на Русия, известно като Главното разузнавателно управление (ГРУ) към Генералния щаб на руската армия, за персона нон грата.

Според източници на Lupa.bg, тъй като от март насам преките авиовръзки между София и Москва са прекъснати заради коронавируса, полк. Сазанович се е прибрал в Русия с полет през Истанбул. Това бил най-удобният начин, тъй като не било желателно да лети през която и да било западноевропейска дестинация, поради факта, че е шпионирал срещу НАТО и в натовска държава.

След съобщението на ДАНС и прокуратурата, че България е прихванала руски разузнавач под дипломатическо прикритие, посолството на Русия в София официално съобщи, че става дума за техния военен, военновъздушен и военноморски аташе полк. Василий Сазанович. За пръв път досега руската страна официално обявява самоличността на уличен в шпионаж дипломат. Практиката е нито една от двете замесени страни да не казва името на дипломата разведчик.

Посолствата на САЩ и на Великобритания веднага поздравиха България, че защитава своята сигурност.

Полк. Сазанович събирал държавни тайни от 2017 г. включително за това колко военни на САЩ участват в ученията в България и са разположени в страната, като за информацията е плащал на българин, имащ достъп до такава класифицирана информация.

"Не е работа на военното аташе да предлага възнаграждение и да събира защитена от закона информация. Това е престъпление по българския закон", каза външният министър Екатерина Захариева.

Русия се разгневи и обяви, че ще отговори реципрочно. Най-вероятно от Москва ще бъде изгонен нашият военен аташе генерал-майор Тодор Дочев. Руският посланик в София Анатолий Макаров обяви, че българската страна не е предоставила никакви конкретни доказателства за твърденията си, че дипломатът под пагон е шпионин.