Първо в Lupa.bg: Съдът спря небостъргача на Таки в центъра на София

На бул. "България" няма да се издига гигантска 77-метрова сграда, решението е окончателно

Актуални новини
14:03 - 02 Юли 2019
13024
Първо в Lupa.bg: Съдът спря небостъргача на Таки в центъра на София

Върховният административен съд окончателно спря днес строежа на 77-метрова гигантска сграда на софийския бул. "България". Магистратите отмениха решение на Столичния общински съвет, с което бе приет планът за застрояване, разрешаващ на практика изграждането на високата сграда над съществуващия магазин "Мартинели", както и на още една с височина 14 метра.

Общинският съвет даде зелена светлина за вдигането на сградата през юли 2017 г. Актът на общинарите обаче беше обжалван от недоволни граждани, които се вдигнаха на протести.

В окончателното си решение съдът постановява, че заложените параметри за изграждането на сградата, която трябваше да е за офиси и хотел с подземен паркинг, надвишават значително позволените за зоната. В решението на общинския съвет е направен опит да се заобиколят ограниченията за височина и плътност на застрояването чрез изкуственото разделяне на имота, за да са обособят ъглови парцели. Към онзи момент те дават възможност за максимално застрояване. Според съда обаче това е нарушение.

Освен това заложените отстояния на новия строеж от съществуващите сгради са под законовия минимум, смята съда. Отстоянието между 77-метровата сграда и съседно здание според правилата трябва да е 107.8 метра, а в плана, приет от общинския съвет, е три пъти по-малко - 33.2 метра. За по-ниската сграда разстоянието би трябвало да е 19.6 метра, а според плана за застрояване е 12.25 метра.

Според съда гласуваният от общинския съвет план за застрояване на имота на ъгъла на бул. "България" и ул. "Борово" нарушава предвижданията на общия устройствен план, "което е недопустимо" според Закона за устройство на територията. Освен това планът за застрояване не е съобщен на заинтересованите лица, което също е сериозно закононарушение.

Магазинът на мебелната компания "Мартинели" на бул. "България" трябваше да се превърне в одиозен 77-етажен небостъргач. След като общината разреши абсурдния строеж, съда го спря окончателно

Собственик на имотите, на които трябваше да се построи високата сграда, е компанията "България билдинг". При приемането на решението на общинския съвет за терените неин собственик беше един от акционерите в компанията "Джи Пи Груп" Георги Василев. В началото на миналата година той е продал компанията за 1,6 млн. евро на бившата манекенка Боряна Шехтова. Тя е съпруга на обвинения през 2009 г. като организатор на организирана престъпна група за разпространение на наркотици Христофорос Аманатидис-Таки (впоследствие делото е прекратено през 2015 г.) и сестра на съпругата на Георги Василев - Анна Шехтова. Управител на "България билдинг" е бившият футболист Даниел Боримиров, който е женен за сестрата на Таки.