Първо в Lupa.bg: Сбогом, Корни!

Изключиха от БСП бившата лидерка и още трима

Политика
15:26 - 01 Септември 2024 (обновена)
7514
Първо в Lupa.bg: Сбогом, Корни!

Бившата лидерка на БСП Корнелия Нинова е изключена от партията, научи Lupa.bg от източници на "Позитано" 20. Решението е взето с огромно мнозинство малко след 15 часа по време на заседанието на Националния съвет на Столетницата. Заедно с Нинова от партията са изключени и Георги Свиленски, Иван Ченчев и Крум Дончев.

Ето и мотивите за изключването Корнелия Нинова, която оглави БСП през май 2016 г. и бе начело на формацията 8 години, цитирани от лявата медия “Червен ефир”: 

* Неизпълнение на решение на ИБ от кой избирателен район да се влезе в 50-тото Народно събрание.

* Уронване на престижа на БСП с публични лъжливи изявления за извършен преврат, предателство и др. подобни действия.

* Неизпълнение на единодушно взето решение на НС на БСП за невключване на Калоян Методиев в ПГ на БСП за България.

* Неизпълнение на решение на НС на БСП за председател и ръководство на ПГ на БСП за България

* Неизпълнение на решение на НС на БСП, което възлага и.ф. председател да извърши всички необходими правни действия във връзка с участието на БСП в предстоящите избори (визира се издаването на пълномощни на лица, които не са посочени от ръководния орган).

* Опит за фактическо спиране на партията чрез оттегляне на пълномощно от гл. юрисконсулт водещо до невъзможност за нормалното функциониране. 

*Саботиране на регистрацията на БСП и колективните решения на Националния съвет

По-рано днес Националният съвет на БСП отхвърли предложението на Корнелия Нинова за конгрес на партията на 28 септември. Предложението дойде след като сутринта се стигна до сблъсъци между поддръжници на Корнелия Нинова и на временното ръководство на партията.

Днес НС на БСП трябваше да реши дали да бъде изключена от партията Корнелия Нинова заедно с няколко нейни приближени. Заседанието обаче закъсня заради създалото се напрежение на "Позитано" 20. Сутринта първо младежите на БСП разлепиха плакати пред централата - "БСП без Нинова". Контрапротест в защита на лидера в оставка обаче започна да къса плакатите. Стигна се до намесата на полицията.

Самата Нинова излезе пред централата, благодари на събралите се в нейна подкрепа и увери, че партията ще бъде регистрирана за изборите.

Очаквайте още подробности!