Първо в Lupa.bg: Сергей Станишев се отказа от охраната на НСО

Политика
14:37 - 22 Юли 2020
5644
Първо в Lupa.bg: Сергей Станишев се отказа от охраната на НСО

Преди минути Сергей Станишев е депозирал официален документ, че се отказва от охраната на НСО, която до момента ползваше, макар и лидер на Партията на европейските социалисти, научи ексклузивно Lupa.bg от свой източник в спецслужбата.

До момента Станишев използваше въоръжен шофьор и лимузина на Националната служба за охрана. Според нашият информатор бившият премиер решил да се откаже от услугите на НСО покрай скандалите с бодигардовете на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган и депутата от движението Делян Пеевски.

До момента Сергей Станишев ползвал шофьор и НСО лимузина със специалното разрешение на „тричленката”, която решава кой да се възползва от държавна охрана, в която влизат шефът на НСО, шефът на ДАНС, както и главният секретар на МВР.

Преди дни Доган и Пеевски доброволно се отказаха от услугите на държавните гардове. Днес това стори и Сергей Станишев.

В началото на юли в парламента беше внесен законопроект, свързан с работата на НСО. Според него оттук нататък единствено и само началникът на НСО ще предлага, а президентът ще разписва окончателно кой извън държавно регламентираните по Конституция мъже и жени има право на държавна охрана.

По-рано днес правителството „се съгласи” с оставката на генерал Красимир Станчев като началник на Националната служба и предстои той да бъде освободен с указ на президента Румен Радев. Станчев подаде оставка по-рано този месец след скандалите около охраната на лятната резиденция на Ахмед Доган край парк "Росенец".

НСО остана единствената, която се води под шапката на държавния глава, въпреки че той се оплаква, че на практика няма правомощия да я управлява.