Първо в Lupa.bg: Синът на актьора-легенда Андрей Чапразов държан в плен и изтезаван в Китай

Учителят Михаил Чапразов е заключен в дома на родителите на жена си, която иска да го вкара в лудница

Новини
14:03 - 08 Юли 2022
15819
Първо в Lupa.bg: Синът на актьора-легенда Андрей Чапразов държан в плен и изтезаван в Китай

Синът на легендарния актьор от близкото минало Андрей Чапразов - Михаил, е държан в плен в семейството на китайската си съпруга, изтезаван и унижаван е и не може да се завърне в България. Тази драматична история разказа във фейсбук в петък по обяд известната писателка и сценаристка Милена Фучеджиева и помоли за незабавна помощ от името на Михаил. Той се свързал с нея чрез фейсбук и я помолил за съдействие, за да бъде освободен от плен и да получи възможност да се завърне в родината си.

Михаил Чапразов е учител, женен е за китайка, има две деца и от дълги години работи в Китай. Неговият баща Андрей Чапразов бе един от най-талантливите български актьори и звезда на Народния театър с множество емблематични роли в театъра и в киното.

Андрей Чапразов бе звезда на Народния театър

Ето и целия пост на Милена Фучеджиева:

"Приятели и врагове във Фейсбук,

Сблъсках се със странен и трагичен казус, който може би може да бъде разрешен с групова помощ, затова се обръщам към всички. Моят познат Михаил Чапразов, син на големия актьор от Народния театър Андрей Чапразов, ми пише трагични съобщения от Китай. Срещала съм го веднъж заедно с жена му и детето му. Сега май вече има две деца. Симпатичен, леко странен човек. Беше много горд със семейството си, явно обичаше съпругата си и детето си. После от фейса научих, че е заминал с нея за Китай.

Михаил заедно с китайската си съпруга, за която твърди, че го пребива

Вчера Михаил се свърза с мен по Месинджър с молба за помощ. Намира се в Китай, в планинска провинция, не знае китайски и е заключен в дома на родителите на съпругата си. Твърди, че го бият и унижават ежедневно, включително и съпругата му, която иска да го вкара в психиатрия. На ръба на силите си е, живее в ужас от следващия бой, заключен, не знае езика, всички средства е предал на съпругата си, която го бие също, има купен самолетен билет за България, но тя не го пуска, защото трябвало нещо да се доплаща, а и той не знае как да стигне до какъвто и да било транспорт. Ситауцията му е меко казано ужасяваща. Посолството категорично е отказало да се намеси, тъй като става дума за лични отношения.

Въпросът ми тук е има ли хуманитарни организации, които работят с подобни проблеми в Китай? Страшното е, че той се страхува от съпругата си ако тя разбере за комуникацията му с хора от България. Абсолютно не знам как да му помогна, а човекът е в отчаяна, застрашаваща живота му ситуация. Знам, че е писал и на други тук, но досега никой не е поискал тук да направим един брейнсторминг и да видим как можем да помогнем на сънародника ни.

Баща му беше великолепен, красив мъж, който дълги години игра на сцената на Народния театър. Михаил явно няма достъп до фейсбук, така че тук можем свободно да обсъдим дали изобщо нещо може да се направи за него, при положение, че това е някаква кошмарна битова ситуация в комунистически Китай.

Синът на Чапразов заедно с едно от децата си

Мисля, че единствено хуманитарна организация би могла да се опита да му помогне. Той ми изпрати адрес на английски, каза, че жена му ще го убие ако разбере. Проблемът е, че не знам доколко този адрес върши работа... Най-лесното е да съберем пари, но какво да правим с тези пари?!

Помощ! от името на Михаил Чапразов. Сам самичък българин във враждебна, насилствена среда. Сърцето ми се къса.

Михаил Чапразов е единственият син на великия актьор Андрей Чапразов. Той живее от няколко години в Китай - провинция Шандонг, в град Циндао и работи като детски учител. Женен е за китайка и има две деца - 8-годишния Андрей, който носи името на дядо си, и Мария, на 2 години.