Първо в Lupa.bg: Синът на Божков вдига цял квартал с „мръсни” пари

Арестувания Антон е разследван за съмнително финансиране на жилищен комплекс

Новини
16:30 - 02 Март 2020
43734
Първо в Lupa.bg: Синът на Божков вдига цял квартал с „мръсни” пари

Антон Божков, единственият син на изпадналия в немилост хазартен бос Васил Божков, който днес изненадващо бе арестуван по обвинение за пране на пари, се е прибрал доброволно в България само преди няколко дни, научи Lupa.bg.

Антон се е върнал в България, след като е бил призован за разпит в Националното следствие от Специализираната прокуратура във връзка с финансовите схеми на баща му Васил в „Национална лотария”. Макар синът на най-богатият българин да няма никакво участие в хазартния бизнес, той също може да бъде привлечен като част от организираната престъпна група на татко си, научи Lupa.bg от запознати с разследването.

Антон Божков ръководи в сянка строителния проект на дружеството „НОВЕ хоумс” в София. Строителната компания, която е регистрирана през лятото на 2018 г. с капитал от 50 000 лева и според Търговския регистър е управлявана от Иво Иванчев, Мария Филиповска – Димитрова и Филип Марков, вдига гигантски жилищен комплекс на столичния бул. „Цар Борис III”.

Антон Божков ръководи в сянка строителството на жилищния комплекс "НОВЕ Хоумс" в "Красно село"

Мащабното строителство се вихри на терен, разположен зад поредица сгради, намиращи се на локалното платно на оживения булевард. Частният затворен комплекс в „Красно село”, който е с мащабите на мини квартал, е разположен върху терен от 27 644 квадратни метра и се състои от 14 сгради, помещаващи общо 556 жилищни и 10 търговски обекта с обща надземна разгъната застроена площ малко над 58 000 квадратни метра.

Частният жилищен комплекс, който се изгражда, е с предвидени обширни паркови пространства и детски площадки с площ над 20 000 квадратни метра. Минималната цена, на която се продават апартаменти „на зелено”, е 1800 лева за квадратен метър, а цените отсега достигат и до 4 000 лева за квадратен метър.

Антон Божков, който е неофициално свързан с „НОВЕ Хоумс”, е разследван, че е получавал пари от фирми на баща си Васил, ангажирани с хазартна дейност. „В строителната компания, ангажирана с изграждането на жилищния комплекс в „Красно село” са налети десетки милиони левове, чийто произход не е много ясен. Антон Божков е разследван по тази линия”, твърди източник на Lupa.bg.

Синът на Васил Божков не се води собственик на дружеството „НОВЕ хоумс”, а само на друга компания, ангажирана в пътно -транспортния бизнес – дружеството „Инфра Холдинг”.