Първо в Lupa.bg: Скандал - в БСП се готви Костинбродска афера

Подмяна на вота за нов лидер готвели хората на Корнелия Нинова

Новини
15:37 - 29 Август 2020
7326
Първо в Lupa.bg: Скандал - в БСП се готви Костинбродска афера

Сигнал за подготвена шашма в прекия избор на лидер в БСП, който предстои на 12 септември, разкри зам.-шефката на червената ЦИК Румяна Сидерова. На заседанието на опозиционерите в партията, което днес трябваше да представлява пленум, но беше провалено заради липса на кворум, тя обяви, че председателят на комисията Емил Войнов и управителката на партийната телевизия БСТВ Вяра Емилова, зад гърба на останалите разнасяли из страната бюлетини за прекия избор, научи Lupa.bg от свои източници в Националния съвет.

Сидерова не е уточнила в какво точно се изразява прегрешението на колегите й, но разкри, че е силно притеснена от подготвената манипулация. И конституционалистът Янаки Стоилов е изразил опасения, че може да има подмяна на избора.

Из коридорите на "Позитано" 20 се говори упорито, че имало предварително обозначени с "правилния" кандидат бюлетини, които щели да обърнат вота.

Точно това бе схемата при парламентарните избори през 2013 г., когато бяха разкрити 400 000 допълнително отпечатани книжа за вота.

Малко не достигна днес на опозицията да събере кворум за старт на пленума, както вече ви информирахме. Но заседанието на опозицията продължава. Тя настоява да не се подкрепи искането за свикване на Велико Народно събрание с цел приемането на нова конституция, а вместо това антиправителствените протести да продължат до оставка на кабинета на Бойко Борисов.

Прекият избор на лидер в Столетницата ще бъде легитимен, само ако поне 50% от червените членове по списъците се явят пред урните на 12 септември.

В противен случай, още на 18 септември Изпълнителното бюро на Общопартийната контролна комисия може да обяви вота за несъстоятелен и да препоръча или събиране на конгреса за прием на промени в устава, или изцяло нов вот по-късно през годината. Дотогава Корнелия Нинова остава председател на левицата.