Първо в Lupa.bg! След 13 дни става ясна съдбата на Вълка от София

Общество
16:35 - 21 Октомври 2019
24362
Първо в Lupa.bg! След 13 дни става ясна съдбата на Вълка от София

Екстрадицията на топ измамника от Израел Гал Барак в Австрия, където е издирван за финансови измами чрез предлагане на фалшиви финансови инструменти - бинарни опции, се отлага най-рано за 4 ноември, научи първо Lupa.bg. Състав на Софийския апелативен съд (САС) реши днес да проточи с тринайсет дни разглеждането на мярката на афериста, познат с многозначителния прякор Вълкът от София.

Гал Барак се оказа в топли отношения с разжалвания гербер Цветан Цветанов

Израелецът получи псевдонима по аналогия с култовия филм на Мартин Скорсезе „Вълкът от Уолстрийт”, в който Леонардо ди Каприо играе борсов тарикат, прибрал стотици милиони с измами.

Гал Барак беше задържан в София по искане на австрийските власти през февруари 2019-а. На 12 септември бе поредното съдебно заседание за неговата екстрадиция по искане на Виена.

В тази връзка базираната в австрийската столица Европейска инициатива за възстановяване на финансови средства (EFRI) разпространи до медиите отворено писмо с данни за мащабите на измамата и петиция до главните прокурори на Австрия и България в подкрепа на екстрадицията на Барак. Парите – над 91 млн. лева по данни на българските разследващи, са изпрани през сметки на офшорни фирми в Инвестбанк, теглене на огромни суми в кеш и покупки на скъпи имоти.

Вълкът от София бе сгащен заедно с австрийския гражданин Уве Ленхоф. Според прокуратурата във Виена обаче двамата са били сред лидерите на международна група за финансови измами, оперирала в няколко държави и откраднала над 100 милиона евро през псевдо-трейдърски сайтове с бинарни опции. За разбиването на бандата първа съобщи австрийската полиция Austrian Federal Crime Agency (Bundeskriminalamt BKA) на специална пресконференция.

Ударът срещу международната мрежа от финансови измамници и арестът на Барак не произведоха шумна медийна новина в България. Мошеникът тихомълком беше пуснат от ареста по здравословни причини и пратен под домашен арест, като евреинът и до момента все още очаква съдебно решение за екстрадиция в Австрия.

Негов шеф в грандиозната финансова пирамида е друг израелец – Илан Цоря, като тандемът, с помощта на „българския бушон” Милена Кабаджова, успя да прибере колосалната сума от над 30 000 лапнишарани по цял свят.

Милена Кабаджова вече се издирва

Според криминалистите българката осигурявала подставени лица за регистрация на дружества „бушони”, създаването на фалшиви сайтове и купуването на уеб адреси, регистриране на дружества за обработване на плащанията от клиентите, които са се хванали на въдицата, изпирането на откраднатите пари както и е държала връзка на пирамидата с други организирани престъпни групи.

В „трудовата характеристика” на Милена Кабаджова влизало и осигуряването на чадър над криминалната организация на Илан Цоря и Гал Барак в България. В криминалните среди се носят легенди за Милена. Според финансови одитори нашенката имала сериозни контакти в ГДБОП, ДАНС и съдебната система, благодарение на които „пералнята” на Илан Цоря и Гал Барак успяла да завърти 91 милиона лева!

Прокурорите в Австрия отиват по-далеч – според тях престъпниците са откраднали над 100 милиона евро!

Врътката продължава и днес с отварянето на нови колцентрове, зарибявайки лековерни жертви от цял свят. Ето кои са офисите, чрез които далаверата кипи с нова сила:

- Супер Нова Медиа ЕООД, с офис в сграда „Вертиго” на бул. „България” в София

- Ю Би Екс ЕООД, с офис в сграда 4 в Бизнес Парк София

- Ей Би Си Глобъл ЕООД с офиси в София, Пловдив и Варна и над 20 управители

Паричните преводи от клъвналите въдицата „инвеститори” се обработват и приемат от българското дружество Дриймс Пей ЕООД. Дружеството е учредено и управлявано еднолично от Илан Цоря, но изведнъж през посредник става собственост на офшорка от Сейшелите.