Първо в Lupa.bg: Случи се: Нинова поряза 90 знакови лица от реденето на листите

Политика
20:00 - 28 Януари 2021
73126
Първо в Lupa.bg: Случи се: Нинова поряза 90 знакови лица от реденето на листите

Общопартийната контролна комисия на БСП, по-известна като Другарския съд, взе безпрецедентно решение да изхвърли делегати по право и избор от конференциите по райони и Градските съвети за предстоящото редене на листите на левицата за следващия парламент. Както Lupa.bg по-рано през деня ви информира, Нинова снощи е спешила членовете на партийния орган да гласуват още днес искането й за тълкувание, което изхвърля бивши членове на Националния съвет (от предишното ръководство на БСП - б.р.) от участие и право на глас за листите. Този въпрос е бил обсъждан от 1994 г. насам няколко пъти - винаги с резултат "против" подобен ход. 

Проводникът на всяка приумица на Нинова Емил Войнов 

Въпреки че те са избрани от общопартийните организации на редовни заседания на последната отчетно-изборна кампания, около 90 членове на Столетницата са изритани след тазвечершното решение. По наша информация те все пак ще може да бъдат номинирани за депутати, но на тяхно място ще бъдат поставени удобни за Нинова лица, които най-вероятно няма да одобрят имената им за участие в следващото Народно събрание. 

От 31 членове на ОПКК, 20 са гласували "за" искането на Нинова, а трима - против. Отличителното е, че тримата, възпротивили се на противоуставната практика, са социалисти с над 20-годишен стаж в контролния орган. Това са бившата дългогодишна негова шефка Валя Богданова, Емил Бехар и Ралица Андреева, разкриха източниците на Lupa.bg. 

Очаква се мощен отпор срещу това решение и по места, и в централата на "Позитано" 20, а висши социалисти не изключват и завеждането на съдебни искове срещу Нинова. Всички те обаче коментират, че най-големият шамар за нея ще дойде с изборните резултати на 4 април, а мнозина прогнозираха пълно разцепление на левицата след това решение. 

Разочаровани от политиката на председателката Нинова пък разкриват, че настоящият шеф на Другарския съд Емил Войнов бил готов да прокара всяка нейна инициатива, само за да запази мястото си като член на ЦИК... заради апетитните доходи, които си докарва от там. Припомняме, че на заседанието на конгреса в края на септември миналата година той се изправи срещу Валя Богданова и с процедурни хватки успя да я смени на поста й.