Първо в Lupa.bg: Терористът Брентън е общувал с 5-има българи?

28-годишният националист, окървавил Нова Зеландия, пристигнал у нас на 9 ноември 2018 г. с полет от Дубай. В София се срещнал и с 26-годишна нашенка, с нея е пътувал из страната  

Политика
20:40 - 15 Март 2019
3057
Първо в Lupa.bg: Терористът Брентън е общувал с 5-има българи?

28-годишният терорист Брентън Тарант, убил почти 50 души в Нова Зеландия при невиждана кървава баня в джамия, е общувал с 5-има български граждани в социалните мрежи. Те са в списъка на приятелите му във Фейсбук. С някои от тях Брентън се е виждал и по време на посещението си в страната ни преди няколко месеца. Една от тях е жена на 26-годишна възраст. Тя в момента е разпитвана за отношенията си с него.

Това ракри ексклузивно пред Lupa.bg източник от специалните служби, който активно работи по случая. Той е категоричен, че българска връзка в кървавата баня няма, става дума за общуване на чисто битово-приятелско ниво. Подобни отношения масовия килър е имал с още над 100 човека от Европа, сред които десетина сърби, няколко румънци и унгарци.

Репортер на Lupa.bg знаеше още по обяд, че Брентън Тарант е идвал в България, но тъй като информацията ни не бе официално потвърдена, не посмяхме да я публикуваме. Оказа се, че той е бил в страната ни през 2018 г. Посетил е и други балкански държави. Това официално оповести главният прокурор Сотир Цацаров след извънредната среща на шефовете на службите, свикана от премиера Бойко Борисов часове след атентата в новозеландския град Крайстчърч.

Пътуването на терориста у нас е било от 9 до 15 ноември 2018 г. Той каца на летище София на 9 ноември привечер с полет от Дубай. Настанен е в хотел в центъра на столицата. Още на следващата сутрин е наел кола и е обикалял страната. Посетил е Дряново, Плевен, Благоевград, Пловдив, Асеновград, Бачково и Банско. В някои от дните по време на обиколката му у нас с него е била въпросната 26-годишна българка, която е в шок от случилото се. Твърди, че не го е виждала от тогава. Запознали се във Фейсбук.

След краткия си престой у нас, Брентън Тарант е  заминал за Румъния и Унгария. На 15 ноември е отпрашил за Букурещ, където наел автомобил до Унгария.

Според министъра на вътрешните работи Младен Маринов Тарант е бил в България като турист и засега няма данни да е имал други цели при пребиваването си в страната. Главният прокурор Сотир Цацаров поясни, че ще се проверява дали все пак е идвал в България само за да посети места, свързани с историята на страната.

Терористът е бил основно на места на „битки между християни и мюсюлмани", по думите на Цацаров. Пътувал е още в Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина и Хърватска, но две години по-рано. Тогава е обикалял с автобус, уточни главният прокурор.

На съвещанието при премиера службите трябваше да дадат информация за това дали Тарант има връзка с България. Такава се търси заради надписите на български по оръжието на нападателя. Цялата му екипировка е покрита с имена на сражения между християни и мюсюлмани и исторически личности, водили тези битки.

Надписите на български език по оръжието на терориста. Смята се, че то е купено у нас по време на пребиваването на Брентън Тарант в страната в периода 9-15 ноември 2018 г.

Може да се разчетат поне три български имена. Това на царския син Фружин, който заедно с братовчед си Константин повежда въстание срещу османските турци в началото на ХV век. Другото българско име е Битката при Булаир от Балканската война. Изписан е и проходът Шипка, само че на английски – „Shipka pass 1877-78", както и годините на Руско-турската война. Според източник на Lupa.bg оръжието е било купено у нас именно през ноември, когато Тарант е бил на посещение у нас.

По време на атаката в Нова Зеландия, терористът е носел камера на главата си и е излъчвал на живо в интернет действията си. На кадрите се вижда как се подготвя, качва се в колата си и тръгва към целите си. На седалката до шофьорската има оръжия. На видеото, което се разпространява, се чува, че в колата звучи сръбска музика – пропагандната песен „Бог е сърбин, и Той ще ни запази" или още „Силна Сърбия". Тя е хит на сръбските националисти от времето на войните в бивша Югославия и се изпълнява от трима военни от сръбските паравоенни формирования в Босна.

Извънъредно заседание при премера Борисов след терористичната атака в Нова Зеландия

„Осъждаме всеки такъв акт и не желаем атентатът в Нова Зеландия да бъде свързан по никакъв начин с България и българската история. Толерантен народ сме и живеем всички народи по света”, коментира външният министър Екатерина Захариева след извънредната среща при премиера Борисов.